1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. február 16., kedd

LEBONTOTT ÁLMOK KORCSMÁI 28.RÉSZ: KISKORCSMÁK MUZSIKÁJA -LEHULLOTT A REZGŐNYÁRFA EZÜSTSZÍNŰ LEVELE


Krúdy Gyula is kedvelte a cigányzenét, a Mély Pincében Kovács Joszó húzta a fülébe, már ha nem állította le egy pillantásával. Krausz Poldi az író szórakoztatására Mariska lányát is rávette:Erről a lányról Dutka Ákos így ír:

“„Volt Poldi bácsinak egy roppant érdekes lánya,lehetett 18-20 év között. Formás ,egészséges zsidólány volt,szépen gitározott ,odaállt rendesen Krúdy asztala mellé s halkan, szordínósan régi avasi nótákat pengetett.


F:Dutka Ákos Dutka egy–két dologban tévedett. Az a gitár hegedű volt, ugyanis Krausz Mariska hegedűórákat vett Zsoldos Nándor hegedű-művésztől. Olyannyira jól sikerült az oktatás, hogy Mariska nemsokára feleségül ment a hegedűművészhez. A Mély Pince másodvirágzása idején 1933-36 között az Izabella utcában már Mariska vezette a korcsmát, míg művész férje a borospincében vizsgálgatta a csopaki rizling állagát. A pityókás férj helyett olykor hegedűórákat is adott.
Muzikalitását kamatoztatva később a 40-es években zongorakereskedést nyitott. Egyébként a nyilas időkben halált megvető bátorsággal mentette szüleit, hol itt, hol ott bújtatva őket, hol menlevelet szerzett nekik.

F: Tombor János közlése (a kocsmáros dédunokája)
Krúdy a Tabán lebontását már nem érte meg, azon a tavaszon halt meg (1933 május 12)Temetésén a nyíregyházi Sáray Elemér és cigányzenekara az alábbi dalt húzta az író sírgödre előtt búcsúzóul:

LEHULLOTT A REZGŐNYÁRFA EZÜSTSZÍNŰ LEVELE

Lehullott a rezgő nyárfa ezüst színű levele.
S hogy lehullott, elsodorta azt az ősz hideg szele.
Egy levélre rá volt írva rózsámtól az üzenet:
Isten veled édes, Isten hozzád kedves, élnünk együtt nem lehet.

Elmúlt az ősz.el a zord tél, újra itt a kikelet.
Újra hajtott az a nyárfa ezüstszínű levelet.
/:Arra is volt egy üzenet éjgyöngyharmattal írva:
Isten veled édes, Isten hozzád kedves, visznek engem a sírba.:/

…A dal szerzője idősebb Rácz Pali cigányprímás(1830-1886). Ferencz József feleségének Erzsébet királynőnek ez a nóta volt a kedvenc



A méltatlanul mellőzött és nagy szegénységben meghalt író temetésén felhangzó dal egyben a Tabán hattyúdala. A Közmunkatanács végső határozatával 1933 május 23-án, 11 nap múlva véglegesíti a bontást amely azon az őszön erőteljesen meg is indult, a lakókat kiköltöztették és szetszórták Budapest külterületén.


40

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése