1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. július 23., kedd

HAJDANVOLT TABÁNI BORMÉRÉSEK NYOMÁBAN 01.

HADNAGY utca 20

Blogunk április 25-én frissen fellelt képeket mutatott be a régi Tabánról
RITKÁN LÁTOTT TABÁNI FOTÓK címmel. Az alábbi kép is közülük való és eléggé érdekes, a Horgony utcába vezető lépcső mellett álló épületen ott a házszám és egy kereskedő cégtáblája, a kép aláírása szerint 1892-ből. No, ennek néztünk utána





A  BpCzímésLakjegyzék  szerint 1890 körül itt Nelkl Magdolna kávémérése működött, márpedig az oldalajtó reklámján borosüveg látható, tehát e cím alatt a fotó készítésekor bormérés volt. Akkor meg a dátum nem passzol. 1899-ben Weinstein Lipótné suszterájt nyitott e címen. 1903-04 –ben Sáfár Pál nyitott az épületben korcsmát, majd őt 1907 körül Minikusz Károly váltotta. bormérőként.  A Károly szó vége ott virít a cégéren.   Sáfár 1908-ban átpártolt a Fehérsas  tér 14 alá bormérésével és ugyanakkor a Hadnagy u 15 alatt is szerepel korcsmárosként. Mondhatjuk tehát, Minikusz Károly a mi korcsmárosunk, a fotón az ő bormérése lett az utókornak megörökítve. A dolgot bonyolultabbá teszi , hogy 1912-ben a bormérés pultja mögött már Balla Károly mérte a budai vöröst, így az ő neve is lehet a cégéren. 1916-ban még szerepel a címjegyzékben.

 Az első világháború után  nem nyílt több kereskedés az egyre romló állagú épületben. 1933-ra a lépcső már nem vezet sehová, belepte a gaz  és a gázlámpa is eltűnt a falról. Megérett a bontásra.
Hát eddig jutottunk....


Bontás előtt(Turmayer Sándor festménye)

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése