1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. augusztus 3., szombat

VÁRKERT BAZÁR-VOLT ! -NINCS. -LESZ?



A Várkert Bazár tervezése 1874-ben indult Reitter Ferenc vázlataival, még abban az évben kiadták a feladatot Ybl Miklósnak. A cél az volt, hogy az ekkor már elegánsan kiépített pesti Duna-partnak méltó párját építsék fel a budai oldalon. A területen ebben az időben található alacsony emeletes házak helyére 1875-ben elindult a kivitelezés, 1876-ban át kellett dolgozni a terveket az árvíz miatt, de még így is 1883-ra kulcsrakész volt a mű.
Az együttest délen két, északon egy, a királyi testőrség és szolgaszemélyzet számára készült lakóépület fogta közre. Az épületsor mögötti tájkertben a középtengely vonalában palladio motívumos kerti építmény helyezkedik el. Az épületegyüttes meghatározó motívuma a duna-partról a teraszszintre emelkedő szimmetrikus vezetésű nagyvonalú rámpa-pár.
Az 1920-as években a csak részben használt, kedvezőtlen víz és talajviszonyoknak kitett épület pusztulásnak indult. Már ekkor felvetődött a helyreállítás szükségessége, de a munkálatok csak az ötvenes években történtek meg.
1961-től 1984-ig a Budai Ifjúsági Park ("Ifipark") működött a falai között.










Hát ilyen volt. Hogy milyen most, azt egy 1910-es videó mutatja be nekünk. Illetve ez a lehangoló állapot is már a múlté, mert ahogyan a szlogen mondja, a jövő itt is elkezdődött. Mindenesetre pár középkori török várfalat már elbontottak. Reméljük, az új sem lesz rosszabb az Ybl Miklós-féle alkotásnál, s legalább annyi ideig áll is majd!

Forrás: egykor.hu(szöveg+képek)
             Toplak Zoltán (video)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése