1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. augusztus 15., szombat

MI VAN A KÉPEN?

A kép a FORTEPAN fotógyűjteményből való.Már első pillantásra is izgalmas, nem egy unalmas utca-kép, akarom mondani tér-kép
(Szarvas tér a Tabánban ,időpont 1894).
Ebben az időben süllyesztik le a tér szintjét, kialakítva a mai magassági viszonyokat. Emberek hada nyüzsög a felvételen, kubikusok, kőművesek, zulágerek, járókelők,bámészkodók.A fotográfus, Klösz György pompás, tűéles felvételt kreált masinájával. Megcsodáljuk és már lapoznánk is tovább újabb csodás fotók felé.
Ám ha élünk számítógépünk lehetőségeivel, a képet kivilágosítva egyre több részlet tárul fel előttünk.
A megvilágosodott képen mind több részlet körvonala rajzolódik ki a téren a 121
évvel korábbi sürgés-forgásból. Most már csak a részletek felnagyításával operálhatunk,ha többet akarunk látni. Egy mai számítógépnek ez sem akadály. Fókuszáljunk hát  a háttérben sorakozó házakra.
Íme a modern technika csodája, egy százhusznegy évvel ezelőtti múló pillanat közelről megjelenítve.A robotoló kubikusok és várakozó szekerek mögött előtűnik egy híres korcsma , Bojcsics Simon rác kocsmája a "HÁROM HETES-hez"
Mi is lehetne a cégér? Három hetes =Így: 7.7.7.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Bojcsics úr a maga kocsmáját már az előző helyen, az Ív u 10-ben, az úgynevezett "cigányházban" is   a"Három nyolczas"-nak hívta. A Három Hetes elnevezést  a Szarvas téri kocsma előző tulajdonosa , az 1891-94 között itt működő Taferner József  adta a csehónak.
De a cégér az ajtó felett ott maradt. Ezért ha valaki a Tabánban a Három Nyolczast kereste, a három hetes felirat alatt találta meg. Érthető, ugye?


Persze nem csak ennyi látszik a képen . Közvetlenül mellette Praxl Ignácz úr kocsmája, aki később átköltözött az Aranykakas utca 22-be, ott nyitva meg italmérését. A nagyításba már nem fért bele, de Praxl úrtól balra Domonkos György uram  fűszerkereskedése a "Fehér Elefánt" hirdeti portékáját a Kereszt utca sarkára kifüggesztett fehér elefánt-táblával. Ezt ábrázolja a kép újabb részlete. Ha  végképp nem értjük a Bojcsics kocsma neve körüli bonyodalmakat , igyunk meg egy-két  pohár budai vöröset tisztán és reánk mosolyog a megvilágosodás  bölcsessége.: jó bornak nem kell cégér!-miközben szemeink előtt fehér elefántok imbolyognak libasorban.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Forrás:Fortepan
            Bp-i Czím és Lakjegyzék
           Kaszás Ferenc: Lebontott álmok korcsmái.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése