1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. május 21., szombat

RÁCFÜRDŐ A KÖDBEN


Ködbe vész a Rác fürdő jövője

Több mint egy évtizede húzódik a patinás budapesti Rác fürdő felújítása és átadása, a beruházó cégek öncsődje óta a pénze után fut Budapest. Friss fejlemény, hogy a 2010-ben zárult rekonstrukció idejétmúlt, várhatóan az újabb renoválás is milliárdos tétel lesz. A fővárosi önkormányzat azon van, hogy mihamarabb megnyíljon a fürdő, de az ítélőszék malmai sem a lehető leggyorsabban őrölnek.
Továbbra is bizonytalan, mi lesz a 2010-re 8 milliárd forintból felújított Rác fürdő sorsa. Még az ezredforduló előtt született meg a terv a fürdő újjáépítéséről, ez alapján a 8000 négyzetméteres területen 14 medence, törökfürdő és az Ybl Miklós által tervezett zuhanycsarnok állhatna ma is 400 fős befogadóképességgel a látogatók rendelkezésére. Mindez a 67 lakosztályból álló, ötcsillagos szállodához hasonlóan meg is épült, de eddig egyetlen vendéget sem fogadott. Pedig amikor a fürdőt 2002 júliusában bezárták, eredetileg 2004. augusztus 20-i újranyitást ígértek. Mint ismeretes, a beruházás megvalósításával megbízott, s az átadás csúszásáért felelőssé tett Rác Nosztalgia Kft. 2012 szeptemberében öncsődöt jelentett, mert tulajdonosa, és egyben kezese, a Rác Beruházó Kft. fizetésképtelenné vált. A főváros 2013 őszén csődegyezségre jutott a Rác-csoporttal, amelynek alapja az volt, hogy a főváros megvásárolta a beruházó hiteltartozását. Ezért cserébe a cégcsoport vállalta a fürdő és a hotel megnyitását, illetve üzemeltetését. A Rác Nosztalgia Kft. azonban nem tudott eleget tenni a vállalásainak, mert újabb tartozásokat halmozott fel, adósságcsapdába került.

Hat éve üresen áll

A patthelyzet azóta is tart, a teljes rekonstrukción átesett komplexum ugyanis lassan hat éve üresen áll az I. kerületi Tabánban, napról napra romlik az állapota. Lapunk úgy értesült, olyan jelentős az amortizáció, hogy legalább négy-öt hónapos renoválás előzhetné csak meg az újbóli nyitást, ezek a munkálatok ráadásul mintegy 1,2-1,4 milliárd forintot is felemészthetnek. Pedig a budapesti gyógyfürdők kapacitásbővítése nem tűr halasztást, ahogy arról január 6-i számunkban elsőként beszámoltunk, a fővárosi fürdők és strandok újabb rekordévet könyvelhettek el, 2015-ben ugyanis 3,9 millió látogatójuk és 10 milliárd forintot meghaladó bevételük volt. Budapest azonban az ügyben egyelőre nem tehet mást, mint hogy próbálja menteni a menthetőt.

– A fővárosi önkormányzat és a tulajdonában lévő REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft. már július 22-én kezdeményezte az illetékes törvényszéknél a felszámolási eljárás megindítását a Rác Beruházó Kft.-vel, illetve Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben – tudatta a Magyar Nemzettel a Főpolgármesteri Hivatal. Az is egyértelművé vált a kommunikációs igazgatóság válaszából, hogy a kezdeményezéssel a felszámolási eljárás megkezdődött, de elrendelésére az eljáró cégbíró végzése alapján van lehetőség. A hivatal tájékoztatása szerint jelenleg a fizetésképtelenségi eljárás szakaszában van a megindított eljárás. Ez a teljes procedúra első lépcsőfoka, amely a fizetésképtelenség megállapítását és a felszámolás elrendelését követően a felszámoló kirendelésével zárul. A kommunikációs igazgatóság álláspontja szerint mindebből adódóan sajnos még idő előtti a kérdés, ugyanakkor a főváros érdeke, hogy a Rác fürdő épületeinek nagyközönség részére történő megnyitása mielőbb megtörténjen, amire már a felszámolási eljárás alatt is sor kerülhet.

A csődeljárásokkal és felszámolásokkal foglalkozó Para Tanácsadó Kft. lapunk érdeklődésére közölte, hogy az illetékes Fővárosi Törvényszék nagyon meg van terhelve, a Rác fürdőt érintő felszámolás leghamarabb fél, de inkább egy év múlva mehet végbe. Úgy tudjuk, a felszámoló már az eljárás alatt dönthet úgy, hogy a parlagon heverő komplexum üzemeltetése is a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) feladata lesz, a társaság azonban ez irányú érdeklődésünket azzal hárította el, hogy a Rác fürdővel kapcsolatos ügyben a BGYH Zrt. nem jogosult nyilatkozni.

A kupolacsarnok a török időkből származik

A jogi viták miatt zárva tartó Rác fürdő jelenlegi helyzete azért is méltatlan, mert a magyar történelem egyik szimbóluma. Nyolcszögletű kupolacsarnoka a 16. századból, a török hódoltság idejéből származik; Buda visszavételét is sértetlenül vészelte át. Nevét a környéken élő szerbekről kapta, német elnevezése Raitzenbad volt. A Heinrich család Ybl Miklós tervei alapján 1864–1865 között felújíttatta, majd 1869–1870 között kibővíttette az épületet, ekkor épültek romantikus stílusú medencék is. Szent Imre fürdőre keresztelték át 1931-ben, majd a hatvanas években a két nevet a szent előtag elhagyásával egyszerre használták: Imre-Rác fürdő.

A nyolcvanas évek óta újra Rác gyógyfürdőnek hívják.

Gyöngyösi Balázs, 2016. január 15.
Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 01. 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése