1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. június 6., kedd

ANNO 1723 BUDA TŰZ ÁLTAL MEGEMÉSZTETIK




Buda ... tűz által megemésztetik"

Kétszáznyolcvan éve (294) nagy szerencsétlenség érte a húsvétot ünneplő budai polgárokat: 1723. március 28-án, húsvét vasárnapján tűzvész tört ki a budai Várban. Seenger Ervin kutatásai szerint először Folk Szilveszter kádármester háza gyulladt ki, majd a régi Bécsi kapu közelében keletkezett tűz végigsöpört a Váron, és felrobbantotta a Fehérvári rondella melletti lőportornyot, ennek következtében ember nagyságú nyílás támadt a várfalon. A borzalmas erejű detonáció kisebb földrengést, úgynevezett földlökéseket idézett elő még Pesten is; meginogtak a házak, bedőltek a kemencék, kapuk, boltozatok, leomlottak a kémények. Budát korábban csak háborúkban, ostromok alkalmával sújtotta ekkora katasztrófa. "1723. Buda a\' Magyar országi Fő-Város tűz által meg-emésztetik" - olvasható a XVIII. századi Házi és Úti Új Kalendáriom-okban.

A sűrű füst miatt nappali sötétség borult Budára, a lángok megsemmisítették a faszerkezetű lakóházak többségét, leégett a Nagyboldogasszony- (Mátyás-)templom, a jezsuita kollégium és a papnevelde épületegyüttese is. Megolvadtak a harangok, súlyos károkat szenvedett a főoltár, megsemmisült a jezsuiták irattára, az anyakönyvek egy része, és a XVII. század végéről származó templomi orgona. A lángok martalékává vált a budai Városháza, a karmeliták zárdája, a Starhemberg ezred két kaszárnyája és a fegyvertár, amely szintén felrobbant. Sőt a néhány évvel korábban, 1719-ben felépült barokk királyi palota sem maradt sértetlen. "Nincs toll, mely leírhatná a nyomort és jajveszékelést, amit ez a rettenetes tűz okozott" - írta az Ágoston-rendiek házi története. (A korabeli forrás egy részletét a Budai Napló 1932. március 3-i száma tette közzé.)




"Budáról az a szomorú hír érkezett, hogy húsvét vasárnapján erős szél mellett tűz ütött ki, amely csaknem az egész felsővárost elpusztította" - írta a Wiennerisches Diarium 1723. évi 27. száma. (A Bécsben megjelenő korabeli újság budai és pesti híreinek magyar nyelvű fordítását 1939-ben jelentette meg Hanskarl Erzsébet.)

"(...) D. u. 1/2 5-kor, mikor a Kálvária hegyre ment [ünnepi] körmenet visszatért a Bécsi kapuhoz, annak közelében (...) tűz keletkezett, mely az erős szél következtében gyorsan terjedt, átcsapott a várra - folytatódott a korabeli tudósítás. - (...) Eloltani nem lehet és rövid idő alatt szinte az egész vár lángokban állt. Elpusztult a sok szép épület (...) - 5 órakor volt a legnagyobb a kétségbeesés, nem hallatszott más, mint recsegés-ropogás és kiáltozás, mintha az utolsó ítélet következett volna el. Fokozta ezt, hogy a Fehérvári bástyánál levő lőportorony 400 mázsa lőporral a levegőbe repült (...) Az egész Vár, Rác- és Viziváros, sőt Pest (...) megrázkódott (...) A katonai szertár is leégett (...) felrobbantak a lőszerek, ami által a hegy lábánál a Vizivárosban álló katonai élelmezési raktár is veszélyben forgott és a várfal egy darabja beomlott. (...) A szél a Dunán átvitte a zsarátnokot, úgy, hogy Pest is veszélyben volt."

Bél Mátyás a nagy budai tűzvész iszonyatos pusztítását Trója égéséhez hasonlította Notitia Hungariae Novae historico-geographica című művének 1737-ben megjelent harmadik kötetében. Bél Mátyás szerint a füstölgő, lángoló Várhegy olyan volt, mintha az Etna és a Vezúv tűzhányó került volna Budára.





Zennegg György Kristóf, a budai kamarai kerület adminisztrátora több levélben számolt be az elemi csapásról a pozsonyi székhelyű Magyar Királyi Kamarának. (Zennegg három levelét Illésy János adta közre a Buda és Vidéke című lap 1897. augusztus 15-i számában.) Az első, 1723. március 30-án kelt levélben azt írta: "A bombák, gránátok s egyéb lövő szerszámok elégtek, felrobbantak nagy veszedelmére még a külvárosiaknak is. (...) az egész fegyvertár füstté vált. (...) ha az Isten csudaképen nem őrködik s a vár melletti [még álló] két puskaporos torony tüzet fog, akkor az egész várost végromlás fenyegeti." Ezért Zennegg György családjával együtt Óbudán szállt meg, de ott is hallotta, még éjszaka is a szertár bombáinak és gránátjainak robbanásait. Az április 3-án kelt levélben a kamarai adminisztrátor jelentette, hogy a tűzveszedelem még tart, de a Starhemberg ezred katonáinak kemény munkával sikerült megmenteniük a nagy lőporraktárat. A harmadik, április 6-án kelt levélben Zennegg már arról értesítette a Magyar Kamarát, hogy a tűzvész egy vagy két napja véget ért. A vár közelében tárolt puskaport biztonságos helyre szállították, a városi polgárok ezután visszatértek Budára.

A Wiennerisches Diarium már idézett száma hírül adta, hogy a szerencsétlenségben két katona halt meg, tízen eltűntek, tízen halálosan és harmincketten könnyebben megsebesültek. Zennegg György első levelében azt írta, hogy több mint száz katona vesztette életét. A főváros históriáját jól ismerő Váradi Antal külön kiemelte (A régi Pest emlékeiből, 1921), hogy a jezsuita papnevelő-intézet igazgatója, páter Joanics György is a lángok között lelte halálát, amikor a Nagyboldogasszony-templom értékeit mentette.

Buda újjáépítését hátráltatta, hogy a tűzvészt éhínség követte, de 1723 nyarán már megkezdődtek az építkezések. A Nagyboldogasszony-templomot is helyreállították, majd Szent Flóriánnak, a tűzoltók és kéményseprők égi patrónusának emeltek oltárt, és szép festménnyel díszítették, amely a tűzvészt ábrázolta, de sajnos ez az oltárkép ma már nem látható.

Érdemes külön felhívni a figyelmet, hogy az illusztrációként felhasznált rézmetszet nézőpontja északon van, sajátos módon mégis csak a Várhegy keleti és (dél)nyugati része látható a képen, amely a történeti hűségnek megfelelően két robbanást jelenít meg, az egyiket a Fehérvári kapunál, a nagy körbástyánál, a másikat ettől balra, a vízivárosi oldalon, a katonai szertárnál


Forrás: nol archivum 2003 Török Albert




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése