1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2012. szeptember 2., vasárnap

NEGYVEN ÉVES A TABÁN FESZTIVÁL





A kiállítást megnyitja: Török Ádám
1972-ben Kuhajda Istvánné (Margó néni) az I. kerületi Tanács Művelődési Ház igazgatója, és Török Ádám a MINI együttes front embere ötlete nyomán került megrendezésre az eső budapesti népünnepély.
A fesztivált először 1972. május 1-jén rendezték meg Budán, az akkoriban nemrég parkosított Tabán nevű városrészben, melyen közel 50 ezer ember vett részt.
A tabáni koncertek a hetvenes évek magyar rockzenéjének szinte azonnal egy várva-várt, fontos helyszíne lett. Ezeket a május elején megrendezett szabad ég alatti koncerteket az LGT és a MINI indította el, de a következő években a Hobó Blues Band-tól kezdve a Beatrice-ig az úgynevezett „nagy generáció” tagjai közül szinte mindenki fellépett ott, akinek valamilyen „rangja” volt a magyar rockzenei szcénában. Az LGT „Gyere, gyere ki a hegyoldalba” című dalát épp ez a békés tabáni majális ihlette.
1997-től a Rózsa Records és a Budavári Művelődési Ház szervezésében indult aztán újra, és azóta is minden évben megrendezésre kerül. Az egykori fesztivál mindig is ingyenes volt és az újjászervezés után is az maradt. Színpadán a nevesebb magyar rock zenekarok között fellépett az EDDA, Demjén Ferenc, Charlie, Balázs Fecó és a Koráll, Deák Bill Blues Band, Kereszetes Ildikó, Kormorán stb.
A kiállításon előkerülnek régi és napjainkban készült fotók a rendezvényről.
A kiállítás ingyenesen látogatható!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése