1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. június 15., szombat

HADNAGY UTCA ANNO

Az a húszméteres utcacsonk a továbbra is makacsul zárva tartó Rácz fürdő előtt, igen , ez a rövid kis szakasz ,ez maradt meg az egykori legendás, meredeken felfelé ívelő, kanyargó utcából, amit eleink Hadnagy utcaként emlegettek.Két generáció is felnőtt már azóta, hogy mind a két oldalán lebontották a patinás régi házakat. Volt itt százéves korcsma, háromszáz éves török ház, fürkésző kis emeleti ablakokkal az utcára; leánderes udvar, bőrszárító padlás, vidám zsivajtól hangos kerthelyiség, bormérés és szatócsbolt. Hangosan kiáltozva kínálták itt portékájukat a kucséberek, a millimárik, a dunavizet árusító taligások.Nyolcvan évvel ezelőtt ejött az utolsó pillanat, s ma már csak fotókon, festményeken idézhető fel az egykorvolt miliő, hangulat .A régi Hadnagy utca felidézésében
most 35 alkotás segít bennünket, köztük annak  a híres francia építésznek, Le Corbusier -nek rajza, aki 1911-ben vetődött erre.









További képek a Tabán Anno Galériában láthatók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése