1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. október 5., szombat

A TABÁNI REGATTA 3.rész



   A Tabán-Marlow evezőskapcsolat rövid története

Az első versenyt 205-ben rendeztük a nagy Dunán a Margit-híd és a Lánchíd között – amely szakaszon 1843. március 19-én tették az épülő Lánchíd közelében a híd építői gróf Széchenyi István és Clark Adam vezetésével. Győzött a Béla nevű hajó négy magyar evezőssel. A kormányos Clark Adam volt.
Széchenyi István gróf  evezőshajója a Dunán
A lánchíd építésének ötletét gróf Széchenyi István a Marlowban 1823-ban elkészült hídról vette. A Marlow-i „Kislánchíd” tervezője egyébként Thieri Clark volt, aki a budapesti Lánchidat is tervezte. Clark Adam – aki a Lánchidat építette csak névrokona Thieri Carknak. E közös szálak, és a Tabán-Marlow testvérvárosi kapcsolat nyomán merült fel a Tabán-Marlow evezőskapcsolat felvételének az ötlete.


A Marlow-i  evezősök csónakháza


2005-ben rendeztük az első evezős versenyt a nagy Dunán a Margit híd és a Lánchíd között. A verseny négyevezős hajóban zajlott csakúgy, mint 1843-ban. 2005-ben Marlowból még csak a „megfigyelők” voltak itt. A versenyen a fiatal FTC csapat, valamint egy ugyancsak fiatal szlovák csapat és a Tabáni Hajós Egylet nem éppen fiatal csapata versenyzett. A versenyt nem mi nyertük, de mint a legidősebb csapat, Tóth József szép fafaragású díját mi kaptuk.
Embléma az evezősök trikóján

2006-ban Pajor Ildikó – a verseny ötletgazdája és szervezője – valamint Ulrich Zsuzsa Marlowba utazott.
 Egy kis ízelítőt kaptak az angol evezőskultúrából.
Jármy Miklós kapitány és Tóth József  fafaragó művész 

2007-ben rendeztük a második Tabáni Regattát a Tabán Fesztivál keretében. Ekkor már a Marlow-i evezősök is részt vettek a versenyen, Négy evezős érkezett, hogy négyesben megmérkőzzünk. A megáradt Duna miatt a verseny leköltözött a csepeli Dunaágba lévő evezőspályára. Tóth József ismét szép faragott díjat készített. Pajor Ildikó és Bubics József pedig fáradhatatlanul szervezett. A Tabán Marlow közötti evezősversenyt mi nyertük. A csapat tagjai: Pénzes László, Nagy Tibor, Kozeschnik László, Jármy Miklós.
I.helyezett díj  2007-ben
2008-ban Marlow-i meghívásra részt vettünk a Marlow Regattán. Az eredményünk:
négypárevezősben         I. hely
kormányos négyesben II. hely
kétpárevezősben           II. hely
(A versenyen az előbb említett négy evezős vett részt.)
A Marlow Regattát 1855. óta rendezik meg a Temzén.


2009-ben az evezős versenyt ismét Csepelen rendeztük meg a Tabáni Fesztivál keretén belül. A versenyen ezúttal négypárevezősben a Marlow-i egység, a Tabáni Hajós Egylet, a Duna Sportklub és a Csepel-agárdi vegyes csapat indult. A versenyt a Csepel-Agárdi vegyes csapat nyerte meg A Marlow-Tabán vetélkedőt a Tabán csapata


Az angol csapat II. helyezés díja  2009-ben

2010-ben Marlow-i meghívásra a Tabán csapatán kívül a Duna Sportklub is kiutazott. Az erdmény:
egypárevezősben        III. hely
négypárevezősben        I. hely
kormányos négyesben I. hely
nyolcasban                     I. hely
A Tabáni Hajósegyletet ezúttal öten (Sarkadi-Nagy Imre, Pénzes László, Nagy Tibor, Kozeschnik László, Jármy Miklós) képviselték. A Duna Sportklubbal négyen jöttek.


Tóth József 2011-re faragott díja
2011-ben a Tabán Fesztivál keretén belül a negyedik evezősverseny volt. Marlowban leégett a patinás evezősház, ezért onnan nem jöttek evezősök. A versenyből Tabáni Sprintregatta lett, 500m-es versenyszámokat rendeztünk.



I.helyezett serleg 2013
2012. A leégett Marlowi csónakház helyett az új még nem készült el, ezért a versenyt nem rendezték meg.



Együtt a magyar éa angol csapat

                                      Tóth József  és Jármy Miklós az idei I.díj serleggel

                                                                       Jármy Miklós
                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése