1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. október 4., péntek

AZ ÉV FÁJA 2013 -KÉRJÜK, SZAVAZZON A TABÁNI EPERFÁRA!

                               






Az év fája verseny 2013

Az Év Fája vetélkedő keretében nem a legnagyobb vagy legöregebb fát kerestük, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban.A 60 nevezőből idén 13 fát juttatott tovább az Ökotárs Alapítvány zsűrije. Ezek vehettek részt a nyilvános döntőben, melyben a közönség szavazatai alapján dőlt el, hogy melyik fa nyeri el az Év Fája címet. 
Az idei versenyben az Év Fája mellett Hős Fát is lehetett jelölni, azaz valamilyen okból veszélyeztetett példányt, amelynek megmentéséért küzdöttek vagy küzdenek jelölői. A 13 döntős közt már ott rejtőzik a Hős Fa cím győztese is, de arra, hogy melyik fa kapta ezt a címet, csak a közönségszavazás után derül fény.
Alább a döntőbe jutott fák történeteit olvashatják, az oldal alján kattintva pedig az összes a versenybe nevezett fát megtekinthetik.

Taban-anno javaslata: Szavazzunk a tabáni eperfára !!!


6. Ősöreg tabáni eperfa

A jelölő személy írása:

Őze Lajosné vagyok, a Tabán tetején a Naphegyen születtem, és azóta is itt lakom. A Tabán nem csak gyerekkorom, gyerekeim és unokáim élettere, hanem kutyás lévén, aktív tagja vagyok a tabáni kutyások egészen kivételes társaságának: több, mint egy évtizede minden évben egy, vagy több fát ültetünk, törjük télen a jeget, szedjük a szemetet, takarítunk tavasszal és ősszel, és… szinte személyes ismerősként védjük a Tabán minden növényét. És mindezt szeretetünkkel és pénztárcánk lehetőségeihez mérten tesszük.
Régóta tudjuk, hogy a Tabán közepén, a volt Holdvilág-utca és a volt Kőműves utca nyomvonalán kialakított lankás lépcsősor mellett, a nagylejtő fentről nézve bal oldalán található göcsörtös, ízletes gyümölcsöt adó eperfa nagyon öreg lehet. Két nagy lehajló ága hívogat a ráülésre, és mi mindent megteszünk, hogy ez ne történjen meg: a hagyományos majális hatalmas tömegétől többször próbáltuk személyesen is megvédeni.

A tabáni eperfák történetéről az alábbi dokumentumot találtam. Bár az alábbi régi fotó a leírás alapján a már nem létezőt ábrázolja a volt Kör utcában, nagyon hasonlít a mi fánkra, amiről régi fotót ugyan nem találtam, de a leírásban eléggé pontosan beazonosított helyen áll, a mai napig is.

Olyan jó lenne, ha ez az öreg fa, a régi idők homályába vesző, máig megmaradt tanú, védelmet kaphatna. Mert még mindig él, és ha beszélni tudna…
http://taban-anno.blogspot.hu/2013/01/tabani-eperfak.html



Fa elhelyezkedése: Budapest, Tabán, a szánkós nagylejtőtől balra a lankás lépcső mellett
Faj: eperfa
Kora: 300 év?
Magassága: 5m
Törzskerület: 2m kb
Jelölő: Őze Lajosné
Forrás : http://evfaja.okotars.hu/


A döntős fákra a következőképpen lehet szavazni

a képek alá beírják az email címüket, majd rákattintanak arra, hogy Ez a történet és a fa legyen a nyertes.

Ezután a szavazatát érvényesítenie kell, mégpedig úgy, hogy belép az email fiókjába, ahová küldtünk önnek egy levelet, egy aktiváló linkkel, erre rá kell kattintania, és máris megtörtént a szavazás. Ha véletlenül elrontotta, és rossz fára szavazott, akkor annyi a dolga, hogy újra szavaz, így az előző szavazata érvénytelenné válik.

                                   ***               SZAVAZÁS ITT            ***











Köszönjük, hogy a tabáni eperfára szavazott!

És külön köszönet Őze Lajosnénak,hogy a jelölésnél megemlítendőnek tartotta  cikkünket!
kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése