1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. február 7., péntek

A HÉT FILMJE: EGY ÉJ VELENCÉBEN

1934-ben költözött haza Németországból és máris sztár lett itthon , máris részt vett egy magyar hangosfilmben .
Röpke négy év után az USÁ-ba távozott és nem is jött többé haza.

Verebes Ernő


(New York, 1902. dec. 6.–USA, 1971): színész. Rákosi Szidi színiiskoláját 1920-ban végezte el. 1920–1922 között a Blaha Lujza Színház tagja volt, de fellépett a Belvárosi Színházban is. 1924–1934 között Berlinben filmezett. Hazatérte után a Budai Színkörben, a Fővárosi Operettszínházban, a Városi Színházban, a Royal Revüszínházban eljátszotta néhány operett táncoskomikus-szerepét. 

1938 körül az USA-ba költözött, s folytatta filmszínészi pályáját. 1920–1936 között m. néma- és hangosfilmekben is szerepelt. F.Sz. Hessen Maxi (Krasznai-Krausz M.: Sárga liliom); Sas (Eisemann M.: Én és a kisöcsém); Cserepes Viki (Zerkovitz B.: Csak egyszer élünk).
Egy éj Velencében


Ellen Harriman, az unatkozó milliomoslány vőlegényét cserbenhagyva követi Velencébe Antonio Grivelli grófot. Az eladósodott fiatalembernek, akinek palotájában mindennapos vendég a végrehajtó, levél útján ajánlanak feleségül egy amerikai milliomoslányt, de eltépi az írást. Ellennek kezébe kerül a levél egyik fele, azt hiszi, hogy róla van szó, s a gróf csak érdekből udvarol neki. Közben megérkezik Ellen apja, James Harrimann. Lányának és leendő vejének megvásárolja a Grivelli palotát. A grófnak mégsem kell kiköltöznie, mert ő veszi nőül Ellent, aki kiengesztelődik, amikor a levél másik feléből megtudja, hogy nem őt ajánlották feleségnek. Az elhagyott vőlegény Ellen komornájával vigasztalódik.
fekete-fehér, magyar vígjáték, 70 perc, 1934

rendező: Cziffra Géza
forgatókönyvíró: Vaszary János
zeneszerző: Angyal László
operatőr: Eiben István
zene: Johann Strauss
vágó: Bánky Viktor

szereplő(k):
Simon Zsuzsa (Ellen Harriman)
Tarján György (gróf Antonio Grivelli)
Verebes Ernő (Dr. Kovács Jenő)
Csortos Gyula (James Harriman, milliomos)
Gombaszögi Ella (A gróf gazdasszonya)
Gózon Gyula (Végrehajtó)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése