1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. augusztus 8., péntek

SÁR,VÁR,,VÁRBAZÁR.AVAGY NEM CSAK MI DOHOGUNK...

Másnak is feltűnt a Döbrentei utca hónapok ótaáldatlan állapota.Az utcában  akadályversenyt lehetne rendezni--szívem szerint az önkormányzati vezetők és a kivitelezés irányítóinak részvételével,mégpedig  hangulatos esti félhomályban,vagy ködben.- Ezt az állapotot tűzte tollhegyre írásával Naszályi Márta.

http://eokoskodas.blog.hu/2014/08/08/sar_fak_varbazar


Általában a fák és a helyben lakók azok, akik útjában vannak a nagyívű fejlesztéseknek és a környezetünk szépítésének, ezért nem is csoda, ha lépten-nyomon irtják és félreállítják őket az építők.
 Az I. kerületi facebook oldalon számolt be róla egy kerületi lakó, hogy az útfelújítás miatt a  Döbrentei utcai helyzet tarthatatlan. 
A helyszínre érve azt kellett látnom, hogy nem túlzott, tényleg egy nagy, sáros gödör van az utca helyén. Nappal voltam ott, de elmondása szerint közvilágítás sincs, így éjszaka a sötétben akrobatikáznak az ott lakók. Magam is láttam, ahogy egy babakocsit próbált három felnőtt családtag kiügyeskedni a kapun és eljutni vele az utca végéig: nem irigyeltem őket. Ha valaki idős, nehezen mozog, akkor gyakorlatilag be van zárva a lakásába, mert itt járni még ép lábbal is veszélyes.



Bár tudom, hogy ez a helyzet átmeneti, és értem, hogy a faltól-falig felújítás nagy felfordulással jár, de az organizációban (az építéskivitelezés térbeli és időbeni szervezése, ütemezése) gondolni kellett volna rá, hogy itt emberek élnek, akiknek meg kell tudni biztonságosan közelíteni az otthonukat. Persze, hogy örülünk neki, hogy szép lesz az utca! De hát kinek szépítjük, ha nem azoknak, akik nap mint nap látják majd? A nagy fejlesztési lázban megfeledkeztek az emberekről, akikért a fejlesztés készül. (Az alábbi képen az a megoldás látható, amivel "biztosítják", hogy a lakók bemenjenek a kapujukon.)



Általában az olyan helyeken, ahol fontos a közlekedés lehetőségének fenntartása, nagyon gyorsan végzik a kivitelezést. Ehhez képest a feltúrt, sáros utca csaknem kihalt volt, miközben a Várkert Bazár előtt, amiben nem lakik senki, nyüzsgött a sok építőmunkás és gép, égett a kezük alatt a munka.

Persze, közeledik az átadás ideje (augusztus 20.?) Mondjuk, azt nem értem, minek sietni, hiszen egyszer már átadták félkészen, miért ne adhatnák át másodszor is ugyanúgy?
Ez szinte már hagyomány errefelé: a Clark Ádám téren átjőve ugyanis azt láttam, hogy a nagy csinnadrattával és lazacosszendvics-hegyekkel megnyitott önkormányzati tulajdonú kávézót még mindig építik (így már érthető, hogy miért csak az esőtető alatt volt az állófogadás)
.Sajnos ez a kivitelezés is folytatja a fanyűvő gyakorlatot. Ennek részben a villamosmegállók áthelyezése az oka, részben viszont egyszerű gondatlanság és hozzá nem értés. Hiába kalodázzák ugyanis körbe a fa törzsét, ha rögtön a kaloda mellett méter mély gödröt ásnak, amivel elvágják a fa gyökereit vagy a felszín közelében lévő gyökereken gurul át a napi teherautó-forgalom.

A fővárosi közlekedési szakemberek már az évekkel ezelőtti csatornaépítéskor is ragaszkodtak ahhoz, hogy a villamosmegálló a Clark Ádám tér déli oldalán legyen. A lakosság egyértelműen az északi oldalt szerette volna. Most az történik, hogy a Clark Ádám téri megálló délebbre kerül, visszaáll az északi oldalán a régi megálló, ha jól értem, a Döbrentei téri megálló északabbra tolódik, és lesz egy új megálló a Rudas Fürdőnél. Ez utóbbi jó hír. A Döbrentei utcaiak viszont nem örülnek az áthelyezésnek, mert tőlük messzebb lesz így a megálló. Lehet azon gondolkodni, hogy a villamosnak a mindennap arra járókat kell-e inkább szolgálnia, vagy az egyszer arra tévedő, a Várbazárba látogató turistákat.              

Külön szomorú a megálló miatt kiásott fiatal hársfák sorsa: lefektették őket, és a gyökerüket sittel takarták. Valószínűleg az volt az ötlet eredete, hogy láttak már hasonlóan elvermelt faiskolai fákat. Cseppnyi, ámde nem lényegtelen különbség, hogy a faiskolában a lombhullás utáni, azaz téli álomban lévő csemetéket vermelik, és jó minőségű termőföldbe, nem pedig sittbe, aminek kövei felsértik a gyökereket és a káros vegyi anyagai is kioldódnak. A nyári napon átizzó kőburkolatra fektetett lombkorona nyilván nem szárad majd el miközben az elvágott gyökerek egy sitthalommal vannak fedve. Én őszintén drukkolok, hogy visszaültetve életben maradjanak, de sajnos kicsi rá az esély.

Éppen ottjártamkor hoztak egy konténert. A pázsitra rakták. A szállító autó gémje kétszer tépte meg az Elek Apó kútja melletti park egyik szép juharfájának lombját: egyszer lerakáskor és egyszer felemeléskor, és ugyanúgy lesz majd, amikor elviszik. Tudom, hogy a fa a hibás. Minek nőtt éppen oda, ahova a konténert akarják rakni? Sőt, általában a fák azok, amik útjában vannak a nagyívű fejlesztéseknek és a környezetünk szépítésének, ezért nem is csoda, ha lépten-nyomon irtják őket az építők.
vnm
Kíváncsian várjuk a folytatást,elkészülnek e augusztuis 20-ra, vagy megint félkészen adják át a projektet mint tavasszal.
kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése