1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. március 3., kedd

EGY KÜLÖNLEGES CUKRÁSZDA A TABÁNBAN


 Asztalka  
1013 Budapest, Döbrentei utca 15.

Körülbelül negyedik legjobb dolog a világon, amikor az embernek sütit sütnek otthon, kávéval kínálják és éreztetik vele, hogy fontos. Valami ilyesmi történik a Tabán Plébánia árnyékában bújkáló Asztalkában, ahol teljesen újraértelmezték a vendéglátás és a cukrászda definícióját. Megnéztük a legújabb egyik kedvenc helyünket.

Aki sütött már mások örömére, az pontosan tudja, hogy néha nincs ennél jobb érzés, főleg amikor a produktum címzettje egy 8 éves gyerek izgatottságával majszolja a sütinket a kanapén. Nagyjából ez az a vízió, amiből kiindulva Berke Márta szeptember 27-én megnyitotta az Asztalkát, amely egy kissé eldugva, a Tabáni Plébánia mellett található.


Fotó: Balkányi László

A receptek nem mondhatók hagyományosnak, a palettán a jól megszokott krémesek és rigójancsik helyett például olasz és bajor receptek alapján készült édességeket - többek között almaboros tortát, meg trüffelt - találunk. Napi szinten 7-8 féle sütit lehet kapni, és néha előfordul, hogy egy igazi nagymama keze munkája is megkóstolható. A választék napi szinten változik, ez attól függ, hogy éppen milyen a hangulat, és hogy mit lehet frissen kapni.

Fotó: Balkányi László -

Fotó: Balkányi László -

Ezek a különlegességek tökéletesen beleillenek a környezetbe, ugyanis a dizájn - annak ellenére, hogy a lehető legegyszerűbb - szintén nem mindennapi. A falak és a pult simán csak fehérek, a szekrények antik darabok, az ülőalkalmatosságok pedig szintén olyanok, amiket dédnagyanyáink napfényes nappalijában láthattunk utoljára. Ezek persze komoly felújításon mentek keresztül, mielőtt idekerültek. Itt minden egyes elem egyedi, és komoly festmények is díszítik a falakat, hiszen a hely minigalériaként is funkcionál. A berendezési tárgyak egy része egyébként egy jó ajánlat ellenében megvásárolható, de éppen hozni is lehet dolgokat, ha hozzá szeretnénk járulni valami személyessel a hangulathoz.

Fotó: Balkányi László

A meleg italok is erősek az Asztalkában: rengetegféle fűszeres teát, saját különleges forró csokit (például málnásat) és kávékülönlegességet lehet az édesség mellé kérni. Mint a sütik, ezek is természetes, adalékanyagmentes összetevőkből készülnek. Ezen a fronton egyedi még az, hogy a vendég kiválaszthatja, hogy milyen bögréből szeretné inni az italát. A gyűjtemény darabjai piacokról, a vendégektől, rokonoktól, vagy barátoktól kerültek a szekrénybe.

Fotó: Balkányi László

A név egyébként nem szimplán egy kedves, beülős helyre próbál utalni, hanem az eredeti koncepció szerint a közösségi tér jellegre is, méghozzá azzal, hogy benne van az angol “talk” (beszélget) szó. Erre mi soha nem jöttünk volna rá, de ahogy elnéztük, ők sem különösebben erőltetik. Tény viszont, hogy ettől függetlenül a szocializálódás működik, nem ritka ugyanis, hogy egymástól független asztaltársaságok összebarátkoznak és talán legközelebb már együtt is érkeznek ide.

Fotó: Balkányi László

Talán egyetlen problémája a helynek, hogy egy kicsit nehéz rátalálni, de sokat segít ebben a szomszédos templom közönsége, illetve a pár lépésnyire található ingyenes parkoló.

Fotó: Balkányi László

Ínyenceknek és nyugalomra vágyóknak mindenképpen ajánljuk, hiszen annak ellenére, hogy egy viszonylag forgalmas út mellett található az Asztalka, valamiért mégsem jut el idáig a szokásos városi zaj.

Az Asztalka cukrászda honlapja



FORRÁS:
 Dezse Balázs- We Love Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése