1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. március 3., csütörtök

A LEBONTOTT ÁLMOK KORCSMÁI 30.RÉSZ:IN MEMORIAM KRÚDY

IN MEMORIAM KRÚDY


 Ő mondta, az emebernek csak az első lépést kell megtennie a züllés útján,a második lépés már természetszerüleg következik. Szindbád legendás alakjának megteremtője nagyra értékeltea jó borokat és ínycsiklandó ételeket.Egy jó pörköltért vagy kocsonyáért az ország másik végébe is képes volt elutazni, ahogy egy könyv honoráriumát is elverni pár nap alatt. A róla elnevezett fröccs Krúdy örök szomjáról is tanúskodik, ugyanis kilenc deci bort kell egy deci szódával keverni. Az író szerint a víz ilyen arányban "megnevetteti" a bort. Meglehetősen extravagáns életet élt.Bármi történt éjszaka, ő kora reggeltől délig írt, mindennap tizenhat oldalt-lila tintával-így állt össze a hatalmas életmű. Aztán lefeküdt aludni. Este hét órakor kelt fel, 8-kor regtgelizett a New-York kávéházban,majd gyalogosan átsétált a Tabánba, a törzshelyére. Az asztalnál sem irodalomról,sem politikáról,sem művészetekről nem lehetett beszélni,csak a nőkről, de azokról bármit és bármennyit.Váratlanul halt meg 1933 tavaszán. Este még betért az óbudai otthonához közeli Kéhli vendéglőbe, megitta a borát és szólt a pincérnek,vinne haza a zöldszilvániból. Amikor megtalálták, az üres borosüveg a feje mellett állt,benne egy szál rózsaszállal.



Forrás :szabadfőld.hu
                                              

SZŐLŐ


Krúdy Gyula írása

A Dunán érkezik a hajnali hajóval olyan mennyiségben,hogy a parton is megérezni illatát, vagy fehér kosárban jön le a budai hegyekből egy fital nő karján.Királyi gyümölcs és a szegények gyümölcse, mert ízében benne van minden jó íz, amelyet az életben szerettünk. Van benne üde ifjúság savanykája, később érett öregség édes bölcsessége.Eszedbe hoznak ízei minden ízt, amely kedves és emlékezetes volt életedben. Az első csók friss zamatosságától kezdve az öregségig szemezgeted a  szőlőszemeket a fürtről. Egyik szemben gyermekkorod ízeit
érzed, a másikban esküvőd napja van elrejtvve, a harmadikban a roppanó magocska vénségedről beszél.Ősszel jön ő a városba, mikor legkedvesebb az élet. Túl a tavasz szökkenésein, lehülve a nyári hévtől,  az élet mint egy kedves stáción pihen meg őszidőben. Lejön a szőlő a hegyekből és frissít, üdít, gyönyörű ígéreteket tesz.Mutat hosszú piros őszt, mikőzben folyton érik, mint az ember. Felszedi ,magából az élet napsugaraiból az erőt, a szélből a szilajságot, a halkan hulldogáló esőből a bölcsességet.Mire megérkezik a nap, messzehúzódik a hegyektől, hűvösödik az éjszaka, borong a felhő a domb felett: akkor van szüksége a szőlőfürtnek ifjonti erejére, délceg örgségére, a napsugár tüzére. Hordóban jön le a hegyről, hogy egy esztendőn át vigasztalója, erősítője, mámorítója legyen az embereknek.
Elnézegetem a kis zöld kebleket a fürtön. Hol szedték illatukat, mely illat egyedülvaló, nem hasonlít semmi más gyümölcs vagy virág illatához. Kislányoknak van ilyen illatuk, amikor Kisasszony napján a máriapócsi búcsúra mennek.Szedőlányoknak van ilyen illatuk, amikor naphosszat tépik a fürtöket. Ifjú asszonyoknak volt ilyen illatuk, amikor Magyarországon az öreg szőlőbirtokosok olyan bort ittak, amelyet a környék legszebb asszony taposott.
A  pesti piacon, a Dunapart mentében is győzedelmeskedik  a szőlő illata minden más gyümölcsé felett. Én legalább midíg őt érzem a poshadt szilváén a vajas kötvéén túl is. Tájképek és emberi arcok mendegélnek előttem, régen falevéllé vált madarak és emberek kiáltanak a fülembe. Érzések jönnek a szívembe, melyekről csaknem megfeledkeztem. Sárga bokrok körül kanyargó kesrű füstje szállnak a szüretnek. Valahol messze: boldog emberek éneklése hallatszik,amelyre nem jár az országút. Gömbölyüen megelégedett  arcok találhatők túl a madárijesztőkön, ahol úgy flótázik a sárgarigó,amint csak a fitalkorában hallja őt az ember. Egy boldog gyermekkor hangulatai vibrálnak át a lelkemen, amikor a szőlőillatot érzem. Mivel köszöntsem őt, aki a régi pontossággal eljött a természet rejtelméből,midőn rövidebb a nap és csapatban száll a seregély?- Halkabban virrad, korábban esteledik, de a nappal népes az édes szőlőfürttől. A szelek, melyek tán lábnyomaikat az érő szőlőbogyó hamvában hagyják, most is úgy járnak a hegyek fölött, mint régen. A szőlőskertek felett hulldogáló esőcseppek  ( melyet oly végtelen nyugalommal hallgatnak a kertek) tüzes nedvvé válnak. A tüzes napsugár átfutamodik a szőlőkön, megöleli a hegyet. Most még egyforma a szőlőfürt, midenütt ezen a darab földön, ahol szőlő terem. De ha majd borrá érik a szőlő, majd ha pincékbe zárva megismerkedik a fogság gyötrelmeivel, és forrongó szenvedélyeivel, majd, ha felodódnak benne a könnyek és sóhajtások, amelyek a kapálgatásnál körülvették, akkor tudjuk meg , hogy mi a különbség bor és bor között

 Szinházi Élet  1929 szeptember 15


Krúdy Gyula

Óbudán, az Áhitat utcában, amelyet hivatalosan Templom utcának neveznek, kispolgári házban, mint igen szépen mondani szokták, örökre lehunyta két szemét a betű és az álmodozás óriása,Krúdy Gyula.
Azt is szokták így halálesetkor mondani, hogy mint a villám, úgy futott szét az örök elalvás híre. Ide hozzánk a szabolcsi dombok, erdők, mezők a széllel és fellegekkel küldték fel a hírt. Sűrű esöt könnyező fellegekkel, amelyek öszkedéllyel varrják magukat gyászköntösként a koramájusi égre.
Itt az alkalom:magyar rög, magyar szó, szabolcsi csillagok, csodatarka nyárfák gyászoljatok, meghjalt Krúdy Gyula. Meghalt a ti hatalmas tükrötök, darabokra tört. Boldog szerencsénk még, hogy itt maradt a fénye. Úgy halt meg, ahogy élt. El sem köszönt senkitől. Életében sem szeretett köszöngetni, sem felfelé, sem lefelé. Már, hát úgy előre, senkinek. Süvegelték őt igen-igen sokan, egész töredelmesen  fájó életén keresztül. Most is a halál köszönt neki, anélkül, hogy fogadhatta volna, hiszen aludt. Mesélik, szép szeme nyitva meredt a mennyezet felé,mintha holtában is régi pandurokat kutatna a fantáziamennyezetre.
Ma már a föld alól néz fel, ezüstpénz nincs, Krúdy-szemet örökre lecsukni úgysem lehetne sohasem.
Volt idő, amikor az orsztág szívét és érzéseit szinte egyedül irányította műveivel, amelyek közül a legszebbek az Új Idők hasábjain jelentek meg. Hihetetlenül sokat dolgozott. A vidéki magyar kúriák,gxönyörű szabású pandúrok, az orgonás, verklis Tabán, a ,macskaköves utcák költője volt.És ha kikötött a könyöklős,csendes kocsmák asztalánál, akik hallgatták baritonzenéjű hangját, kétszeresen ittak , a bor és a szó mámorát itták.
    55 évet élt mindössze.
Sírja fölé nyárfákat kellene ültetni.A nyírfa magasra szökken, dús szinezésű a kérge, a lombja, s idősdésekor  megszegényedik és meghajlik derékba. Pontosan olyan az élete, amilyen a halott költő, Krúdy Gyula élete volt.

Új Idők 1933 május 16(Krúdy nekrológ)
        

                 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése