1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. április 18., szombat

JÁRVÁNY 102 ÉVVEL EZELŐTT BUDAPESTEN

8 ÓRAI UJSÁG 1918 október 20

A spanyol nátha

Indítvány a színházak, mozik és mulatók bezárására — A főváros közgyűlése holnap határoz — Értekezlet a katonaon/osok kirendeléséről — Temesváréit tízezer spanyol beteg van 

— Saját tudósítónktól •—.

A spanyolbetegség egyre veszedelmesebb terjedéséről szomorú adatokat szolgáltat a főváros tisztifö- orvosi hivatala. Megállapítható ebből, hogy a járvány terjed, a bstege- dósek és halálozások száma egyre nagyobb lesz. Tegnap hatvannégyen haltak meg spanyolbetegségben az ország fővárosában.
A tisztiföorvosi hivatal szerint ter- nap, október 14-én a kerületekből 828 uj beteget jelentettek be. A Szent GeUért-kórházba 8 férfit és 41 nőt, a Zita-kórházba 30 férfit és 107 nőt vettek fel. Az összes megbetegedések száma 1014. A kerületekben 87-en haltak meg spanyolnáthában. A Szent Gellért-kórházban 5 férfi és 6 nő, a Zita-kórházban 3 férfi és 13 nö halt meg. Az összes halálozá. sok száma 64. A Szent Gellért-kór- házból 23 férfit és 26 nőt, a Zita- kórházból 15 férfit és 16 nőt bocsátottak el gyógyultan. Az összes kórházi gyógyulások száma 80. A Szent Gellért-kórházban 198 férfi és 551 nö, a Zita-kórházban 136 férfi és 526 nö fekszik spanyolbeteg- fcégiben. A kórházban ápolt spanyol; betegek száma 1404. A járványkór- házakban 202 üres ágy áll a spa- nyolbetegek rendelkezésére.
A katonai orvosok kirendelése
A hadügyminiszter tudvalevőleg a főváros kérésére elrendelte, hogy azok a katonaorvosok, akik Pesten teljesítenek szolgálatot, polgári praksszist is űzhessenek, továbbá, hogy a hatósági orvosokat hat hétre szabadságolják. A tisztiföorvos elnökletével ma délelőtt e tárgyban értekezletet tartottak, melyen a főváros egészségügyi vezetőjén kívül resztvettek: dr. Pausz vezértörzsorvos, Budapest katonai egészség- ügyi főnöke és dr. Vas Bernét egyetemi tanár is. Az értekezlet azokkal a módozatokkal foglalkozott, melyekkel a szabadságolt és kirendelt orvosok a spanyoljárvány elleni küzdelembe beállíthatók és azokat a szükségleteket tárgyalta, hogy az egyes kerületekbe hány orvost rendeljen k

A vízvezeték éjjel zárva marad ^ 

Szóba jött a járvánnyal kangso- latban, hogy a vízvezetéket éjjelre szabaddá kell tenni. Orvosok kívánják ezt. Most a főváros tanácsa a vízvezetéki ügyosztály előterjesztése alapján ngy határozott, hogy a vízvezetékek éjjeli zárvatartására vonatkozó rendelkezését továbbra változatlanul fenntartja, annál is inkább, mert mindenkinek módjában van a vízvezetékek elzárása előtt annyi vizet összegyűjteni, a mennyire orvosi kezelés esetén szükség van. Minthogy a vízvezetékek anyaghiány miatt rrorn javíthatók, a vízvezetékek éjjeli nyitvatar- tásának az volna a következménye, hogy Buda egy része, Kőbánya, a pályaudvarok és a magasabb emeletek is teljesen viz nélkül maradnának, ami a járvány terjedése szempontjából sokkal nagyobb hátrányt jelentene, mint amennyi előny származhatik a vízvezetékek nyitva- tartásából.

A belügyminisztérium és a járvány 

A belügyminiszter, mint a Fővárosi Tudósító értesül, távirati utón arról értesítette a polgármestert, hogy a spanyoljárványra való tekintettel u minisztériumok különösen a tömeg'es felmentési ügyekben október 31-ig nem adnak felvilágosítást. 1
A belügyminiszter sürgős megkeresést intézett a honvédelmi, valamint a hadügyminiszterhez, hogy tekintettel a spanyol járványra, engedjék meg, hogy a katonai egészségügyi intézetek, amennyiben férő-hely van, polgári betegeket is felvegyenek. A hadügyminiszter és a honvédelmi miniszter intézkedtek, hogy az influenzában megbetegedett polgári egyéneket az esetben, ha a katonai kórházakban üres hely van, kezelés céljából fel kell venni,
Temesvárról jelentik: A Spanyol betegség rohamosan terjed a városban. A betegek száma csaknem 10.000, eddig azonban könnyebb lefolyású volt. Csak néhány nap óta történnek elhalálozások’. A' vérhas is fellépett és különösen, a fogolytáborban és a gyüjtökórházakban pusziit. A városi tanács egyenlőre két hétre bezáratta az iskolákat.

Indítvány a közgyűlés elé 

Oláh Dezső dr. fővárosi bizott- tági tag a holnapi közgyülé elé a következő sürgős indítványt terjeszti: Rendeltessék el az összes színházak, mulatók és mozik bezárása legalább 14 nap tartamára. Ugyanerre az időtartamra a kávéházi és vendéglői záróra 9 órára leszállítandó. .Tiltassék meg nőknek és gyermekeknek a kávéházak látogatása. A villamosokon az állóhelyeket .a kocsi belsejében be kell szüntetni: a perronokon négynél több állóhely nem engedélyezhető. A villamosforgalo.m zárórája 10 órára teendő és a forgalom csökkentese céljából ideiglenesen a xnegál1- lók száma a jelenlegi megállóhelyek egyharmadára csökkentendő. A vízvezetékek éjjeli elzárása ideiglenesen beszüntetendő. Sürgősen felkérendő a közoktatásügyi miniszter az egyetemek és főiskoláik bezárására. VcVil, tűzzön ki a főváros vezetősége 20.000 koronás pályadijat a spanyolnátha kórokozójánál.: kutatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése