1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2012. december 2., vasárnap

BÉKESSÉG ÓHAJTÁS 2012 DECEMBER 1



TABÁN TÁRSASÁG  2012 DECEMBER 1

   Templom napsütésben 2012 december 1.

A Tabán Múzeum 2012 szeptember elsejei bezárása óta most ült össze először a Tabán Társaság . A tabáni templomban megtartott Békesség –óhajtás szentmise után ,-melyet Hegyi Balázs atya celebrált, kiemelve Ybl munkásságát, testületileg vonultunk át a csődeljárás alatt lévő Rác fürdő-hotel komplexumba, mely az immár hontalanná lett egyesületnek volt szíves helyet adni,(köszönet érte a Rác Nosztalgia kft-nek) hogy az alábbi napirendi pontok alapján ülést tarthasson:


Ünnepi szentmise

                                M E G H Í V Ó

A Tabán Társaság Egyesület és az Ybl Miklós Egyesület
Tisztelettel meghívja Önt és kedves családját  2012. december 1.-én szombaton- a
                     „BÉKESSÉG-ÓHAJTÁS- 2012”
adventi rendezvényére
10.00
Szentmise a Tabáni Szent Katalin templomban
11. 00
„Ybl Miklós a Tabánban”
Konferencia a Rácz fürdő előadótermében
(Budapest,I.Hadnagy u.8-10.)
Előadók:
Dévényi Tamás építész
A Rácz fürdő újjáépítése
Potzner Ferenc építész
Az újjászülető Várbazár
Szmodits Júlia
A Mester és az Ybl Egyesület
Ulrich Zsuzsa
Beszámoló a Marlowban tett látogatásról
Jankóné Pajor Ildikó
A Tabán Társaság Egyesület jövő évi tervei- javaslatok

A konferencia anyagát a Tabáni Füzetek 10. számában adjuk közre


A hallgatóság


A helyszín meglehetősen lehangoló volt és nem csak azért, mert egy kész ötcsillagos-tervezését tekintve európa hírű- szálloda fürdő együttes több mint két éve nem tudja megnyitni kapuit a főpolgármester - kontra többségi tulajdonosok közötti anyagi vita miatt, de azért is, mert egy fűtetlen, világítás és mellékhelyiség használat nélküli előtérben kellett a tanácskozást megtartani (az ELMŰ nem kapcsolta vissza a villanyt) Ennek ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak az összejövetelre, nem utolsósorban a Tabán Múzeum bezárását körbelengő híresztelések miatt. 
A társaság elnöke hangsúlyozta, vége az eddigi kényelmes egyesületi életnek, alkalmazkodni kell a jelen mostoha körülményeihez. A Bem6 igazgatója felajánlotta , hogy bármikor mehetünk oda a rendezvényeinkkel, de a téma miatt, meg azért is , hogy ez a Tabán és nem a Bem rakpart, ezt választottuk. 
Alkalmazkodva az új helyzethez: nagyobb rendezvényeket a már (remélhetőleg) működő Rác fürdő számtalan gyönyörű termében , vagy a Sziklatemplom Szent István termében ( Bátor Botond Pálos rendfőnök felajánlása a Tabán Társaságnak) vagy a Bem6 ban tarthatunk, míg a kisebb összejöveteleket egy közeli tabáni kocsmában ( Gösser vagy Szarvas) fogjuk megtartani.


     

                     Dévényi Tamás előadása

A két neves építész tervező projektoros vetítés nélkül is színvonalasan összefoglalva tájékoztatta az egybegyűlteket a Várbazár felújításáról, részletesen kitérve a spontán felmerült – a Rác fürdő sorsát érintő –kérdésekre is. Sajnos, a tervező, miután ceruzáját letette, nem ura többé alkotásának, a megvalósulást a mindenkori anyagi helyzet, beruházói akarat és politikai szándék is erősen befolyásolja. Fura helyzetként került szóba, hogy állagmegóvás szempontjából az ötvenes évektől idáig elhanyagolt várkerti épületeket és kültéri létesítményeket most egy év alatt kellene rohamtempóban újjávarázsolni. Bővebbet az
                           yblbicentenárium.hu
honlapon lehet a témáról olvasni. Ybl Miklós méltatása a Tabáni Füzetek közeljövőben megjelenő 10. számában kerül megvalósításra. Mostoha körülmények között megtartott előadásukat a hallgatóság lelkes tapssal honorálta. 

     Beszámolót hallgatott meg a társaság Ulrich Zsuzsa Marlowe –ban tett látogatásáról (Tabáni Hajós Egylet).Marlowba a Tabán Társaság részéről Ulrich Zsuzsa titkár és Tóth Józsefné utaztak- ahol előkészítő tárgyalásokat folytattak a Marlow evezős klubbal és megszervezték a Szilágyi gimnázium két diákjának látogatását- akiket a Kézfogás testvérvárosi egyesület Marlow-i egyesülete hívott meg és térítette minden kiadásukat.A "Tabáni Regatta és Fesztivál 2013" szervezés alatt van- nemzetközi evezősverseny és kulturális fesztivál - szeptember közepén.



Vecsey András tabáni önkormányzati képviselő,

 akinek szívügye a Tabán Múzeum, némi vigaszhírt hozott az egybe gyűlteknek, szerinte körvonalazódni látszik egy megoldás, ez ügyben tevékenykedik. Vecsey András a következő tabáni programról adott tájékoztatást:

A felújítás alatt álló Virág Benedek ház kapuit egy délutánra, a harmadik alkalommal megrendezendő Tabáni Karácsony program lebonyolítására kinyitjuk. A karácsonyfánk alá várjuk az I. kerületi nagycsaládosok részére /ahogy az elmúlt két évben is/ a szépen becsomagolt játékokat, könyveket, ajándékokat, ruhaneműt vagy háztartási gépeket. December 15-én, szombaton 2 és 6 óra között fogyaszthatunk forralt bor, teát, ehetünk kakaós kalácsot és mészes puszedlit. 1/2 5 -kor átmegyünk a nemrég megnyílt Magyar Mese Múzeumba /Döbrentei utca 15. / és megnézzük a Nyárs utcai óvodások karácsonyi műsorát. Utána tombola, melynek fődíja egy 2 személyre szóló vacsora. A belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk.

Zárszóként Jankóné Pajor Ildikó elnök jelen helyzetben még nagyobb összetartást és a jövő évi programok megvalósításához segítséget kérve a tagoktól, mindenkinek kellemes ádventet és boldog karácsonyi ünnepeket kívánt minden jelenlévőnek

kassius



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése