1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. április 4., szombat

GELLÉRTHEGYI STÁCIÓK



Körmenet. Háttében a nemrég lebontott Tabán.

Valamikor a Gellért-hegy a pestiek és budaiak Húsvétjának fontos kelléke volt -kálváriáját tavaszonként ezrek járták végig.


Körmenet a századfordulón a Hadnagy utcán felfelé

 A hegyen rendezett húsvéthétfői búcsú pedig a gyerekek és a felnőttek egyik kedvenc szórakozása volt évszázadokon át, mézeskalács szívekkel, rögtönzött lottóbódéval, lacikonyhával és borkimérésekkel...


     A körmenet az Alexandriai szent Katalin tabáni templomból indul 1937 körül

       A Hegyalja útról a Gellérthegyre vezető út a Sánc utca régi neve Stáció utca. A festett faszobrokkal díszített stációk egészen az ötvenes évekig megvoltak, az utolsót a Számadó és Szirtes utca sarkán 1951-ben bontották el egyetlen éjszaka alatt.


    Staáciőfülke 
   
A hegytetőn álló kápolna utolsó maradványai az 1965-ös robbantásos tereprendezéssel tűntek el végképp. Ekkor elképesztő összegből, 22 millió forintból felépült a Jubileumi Park, az 1945-ös áprilisi felszabadulás 20 éves jubileumára.


Gellérthegyi kálvária kápolna

AVasárnapi Újság tudósítása a húsvéti körmenetről és búcsúról:














Forrás: Dittrichné, Vajtai Zsuzsánna,egykor.hu,Vasárnapi Újság 1909 ápr.14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése