1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. június 10., szerda

WIGWAM A CLARK ÁDÁM TÉRRE.......




A „0” kilométerkő szobor a Budapestről induló főutak kilométer-számozásának kezdőpontját szimbolizálja. A Clark Ádám téren 1975-ben avatták fel Borsos Miklós alkotását, a 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkőszobrot. A szobor szabályos tipográfiai 0 karaktert formáz meg, és mindössze két betű van rajta: „KM”. Innen számítják a magyarországi egyszámjegyű főútvonalak kilométereit (a Székesfehérvárrólinduló 8-as főút kivételével), de a 10-es, a 11-es és a 31-es főutak kilométereit is innen számolják.

Története

Az úthálózat jelképes kiindulópontja eredetileg a királyi palota küszöbénél volt, ahonnan a Lánchídépítésekor helyezték át mai helyére. Az eredeti szobor nem maradt fenn.

A 20. század elején Festetics Pál vetette fel a közlekedési hálózat kiindulópontjának megjelenítését, amelyet a Hungária Automobil Club karolt fel és valósított meg.

1932-től a Kereskedelmi Minisztérium épülete melletti járdán állt Körmendi Frim Jenő Madonnát (Patrona Hungariae) ábrázoló márványszobra, amelynek talapzatán három alak (egy gyalogos, egy kocsis és egy autóvezető) domborműve jelent meg. A második világháború alatt megsérült szobrot lebontották.




A mai „0” kilométerkő helyén 1953-ban állították fel Molnár László egy munkást és egy autókereket ábrázoló szobrát. Ezt 1974-ben áthelyezték a XVII. kerületbe, a  rákoshegyi vasútállomáshoz.
A mai szobrot 1975. április 4-én állították fel a Clark Ádám téren, a Budavári Sikló előtti parkban.


Origo.hu

Itt, a 0 km-s emlékmű helyén állítana Makovecz Imrének, az organikus építészet Kossuth-díjas képviselőjének emléket a 80 évs Melocco Miklós szobrász. A tervezett emlékmű részletei nem ismertek, de annyit elárult a művész, hogy Makovecz arca kétméteres lenne, mögötte pedig egy 14 méteres torony állna.
Mindez Budán, a budavári sikló aljában. Ott egy 14 méteres műalkotás méreteiben is grandiózus lenne, ami városképileg sem mellékes kérdés. A torony ugyanis egy tízemeletes panelház feléig érne, és akkora lenne, hogy be sem férne az Alagútba, mert annak bejárata alig magasabb 10 méternél.
A nullát a körforgalom központjába helyezné Melocco
Az emlékmű egy 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne egy kétméteres Makovecz-arc, pajzs alakú fülkében - árulta el Melocco Miklós. A 80 éves művész a Heti Válasznak azt is elárulta, hogy a 2011-ben elhunyt építész emlékművét a sikló lábához tervezi, amihez át kell onnan helyezni a 0-s kilométerkövet.




Hogy a  stílusában oda nem illő az emlékmű, az egy dolog, Makovecz a térhez semmilyen formában nem kötődik, az emlékmű  odahelyezését - ahová Clark Ádám életnagyságú szobra például odaillene-csak a szobrász ötletelésének tartjuk. Viszont ötletei között nem szerepel,hogy a kerület lakosainak véleményét ,vagy a kerület vezetőinek hozzáállását kikérje. Neki elegendő volt,hogy a miniszterelnököt és a főpolgármestert megkérdezze és azok rábólintottak. Midkettő nagy tekintély művészeti berkekben!Arról nem is beszélve, hogy a demokrácia alapelveit illetően minő zavar lehet a művész úr fejében.

Nosza neki is állt a szobor  kivitelezésének, sőt, nem hogy senki véleményét nem kérte, de még titkolja is mű külső megjelenését. Illetve annyit azért elárult a Heti Válasz-nak, hogy egy 14 méteres monumentális torony lesz rajta Makovcz Imre  kétméteres arcával.




 Drága művész úr!

Csak nem azt akarja sugallni ,hogy Makovecz organikus építészetének művészi értéke a nullával egyenlő? Ez viccnek is rossz. De viccet félretéve, kérjük, fontolja meg elhatározását a helyszínt és a monumentalitást illetően,ha már egy pártfogója és mentora sem akadt,aki lebeszélje erről az eszement ötletről. Annyi jó hely van Budán és Pesten pl a külső kerületekben, amely szoborra vágyik, megfelelő méretben és formában.
Persze ,nagy a valószínűsége hogy az emlékmű végső megjelenése elüt majd a fenti fotó által körvonalazottaktól.De ez a lényegen nem változtat .A hely és a mű témája kizárja a tájba való harmónikus beilleszkedést.
Nem gondolja,hogy saját életművének betetőzéséül szánt emlékmű -ha falsul  sül el, nem csupán Makovecz emlékének árt ,de egyben saját nimbuszának lerombolását is jelentheti ?.Ha a kérdésben bizonytalan,  ne illetéktelenekhez forduljon tanácsért! Végső esetben kérje ki  szövődmények és mellékhatások tekintetében orvosának, gyógyszerészének véleményét!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése