1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 1., vasárnap

VÁRKERT BAZÁR ANNO 1874



A királyi várkert és a budai  Dunapart átalakítása. 

A főváros budai Dunapartja rövid idő múlva nem lesz többé kicsinylett és lenézett mostohatestvére a pestinek. A közmunkatanács szabályozási terve bevonta körébe a budai partot is egész hosszában, kezdve a jövő év elejére elkészülő nagy margitszigeti Ilidtől egé­szen le a Csepel-szigetig. Néhány év leforgása után a budai Dunapart közmondásos elhagya­tott és elhanyagolt állapotának már csak hire leend fönn, s a ki akkor fogja majd látni e hosszú partvonalt gránitfalazatu rakpartjával, befásitott aszfaltjárdáival, s a pesti oldalnak megfelelő palotasorával, annak nehéz lesz elhinnie, hogy kevés idő előtt még az elhanya­goltság képét tüntette föl e partoldal, melynek legnagyobb részén még a múlt században emelt régi és korhadt épületek szégyenkeznek a pesti part nagyszerű palotasorának átellenében. 
A főváros Duna-felőli részének panorámája végtelenül sokat nyer szépség és összhangzatra nézve a budai Duna-oldal szabályzása és kiépí­tése által. Mintha egy deli termetű, magas növésű férfiút, kinek minden tagja az arányos­ság kinyomatát viseli magán,karöltve látnánk sétálni egy apró, púpos és sarlólábu ember­kével — oly benyomást gyakorol reánk a két átellenes part, egyik víztől csókolt, nyílegye­nes rakpartfalazatával és a Duna tükréig levivő  lépcsőzetével, másika a hullámok szeszélyétől egyenetlenné mosott és rendezetlen partjával. Amaz arányos magasságú, három- és négyeme­letes uj palotasorával, — emez még a szomorú törökvilág jellegét föltüntető apró emeletes házaival, melyeket néhány időközben épült palota és nagy bérház csak szemsértőbbekké tesz. 

De, mint már mondtuk, maholnap uj, impozáns,rendezett alakban fog előttünk állani a budai Dunapart.A lánezhidtól le- ésfölfelé már tetemes hosszaságban vonul végig az uj budai rakpart, s a már készen álló rész élénk fogalmat nyújt arról, minő igazi világvárosias folyópartja lesz a magyar fővárosnak, ha elké­szül a főváros közötti Duna-szabályozás naoy műve. Egy fél mérföldnél hosszabb vonalon két gránitfal közé lesz szorítva a méltóságtel­jesen tovahömpölygő folyam, s a két part men­tén a paloták és házóriások beláthatlan során fog megnyugodni a bámuló szem. 
S e nagy átalakítás, mely Budapestet a világnak legszebb folyóparttal biró városává teendi, kézzelfogható közelségben áll előttünk, s már előre veti jövő fényének sugarait. A köz­munka tanács sokoldalú működésének egyik kiváló oldalát még mindig a budai Dunapart szépítésének sok tapintatot és izlést igénylő kérdése képezi, s annak eredménye a királyi palota és várkert környékének szabályozására vonatkozó terv is, mely ha létesülni fog, nagy­ban emelendi a budai rész szépségét, ugv a vár és várkert Tabán felőli, mint dunai oldalán. 
Nem lehet e helyen föladatunk részletesen ismertetni azt a sok gonddal készitett tervet, melyet e szabályozásra vonatkozólag a közmun­katanács műszaki osztályában Reitter Ferencz 
már a legapróbb részletekig elkészített, s melyet a közmunkatanácsmár magáévá is tett — elég ha átalánosságban érintjük meg, hogv szerinte a királyi palota és várkert körnvéke es ezzel együtt Buda egész déli és nyugoti része oly nagymérvű szépitésnek néz eléje, minő valóban méltó az ország fővárosának azon részéhez, hol a király palotája emelkedik. E nagy terv nemcsak arra fordit figyelmet, hogy a várba nyugotról és délről fölvezető utak helyett ujak építtessenek s illetőleg a már meg­levők szélesbekké, kényelmesebb és kevésbbé lejtősekké tétessenek — a miért szükségessé is fog válni a mostani fehérvári kapu, az ezt szegélyző bástyafalak, a kapu melletti katonai laktanya, a kapu déli oldalán levő közbástya lerombolása — hanem szabályozza a palota és várkert egész környékét is. s az utóbbit jelen­tékenyen bőviti. 

Hogy magában a várban mily nagymérvű áralakításokat tesz a szabályozási terv, kitűnik azon részletekből is,hogy szerinte nemcsak egy uj utcza építése s egy másik szűk utczának beépítése leend szükséges a SzentGyörgy téren, hanem a tér felé álló volt főőrségi ház és evangélikus templom lerombolása is. 

Fő figyelmet kellett azonban forditania a közmunkatanácsnak a várkert Duna felőli oldalon az annak mentén elterülő házsornak szabályozására, miután e rész nem takarta­tik el a rakparton emelendő házak által, hanem szabadon néz a pesti aldunasor nagy palotáira. S ez az átalakítás a közmunkatanács egy régebbi határozata folytán már tavasszal fog megkezdetni, mivégből a királyi várkert aljában emelkedő dísztelen házsor eltávolítá­sára nézve már megtörténtek a szükséges elő-intézkedések.




 Képünk a közmunkatanács terve szerinti budai partot tünteti elő a „Széche­nyi "-szállodától a „ Debreczen " - szállodáig. Az átalakitás, melyen e vonal már közelebb át fog menni, első tekintetre kellemesen szem­beötlő. A megnagyobbított királyi várkert minden részről szabadon néz a Dunára, nem levén előtte semminemű magasabb épület,miu­tán a „Széchenyi" -8zállodától a „Debreczen"-szállodáig terjedő mostani jobbadára alacsony  emeletes házakból álló épületsor leromboltatik, helyét egy ízléses és könnyed stylben emelt bazárszerü épületsor foglalván el, mely egye­dül boltokat fog tartalmazni. Ez előtt terjed el aztán jelentékeny szélességben az uj rak­part, hatalmas gránitfalazata, aszfaltjárdája, fasora és légszesz kandalaberjaival valódi  világvárosias  kép a Dunáról vagy a pesti oldal corso-járól tekintve. Reméljük, hogy e munka kivitele nem fog hosszura nyúlni, s hogy a főváros budai Dunapartjának lesz rövid idő múlva egy olyan kiépített része, melyen megelégülve nyughatik a hazafi és az idegen szeme egyaránt.


És a megvalósult elképzelés ....(Vasárnapi Újság 1879 december 21)


forrás:Vasárnapi Újság 1874 január 18

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése