1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 22., vasárnap

GELLÉRTHEGYI REJTETT FORRÁSOK

Szűk, meleg, nedves, törököknek igen kedves....

A Gül Baba forrás kapuja a Rudas fürdő mögül nézve


Jobb alul a forrás víztükre



A fehérmárvány kút

Végre kiderült, mit rejt a Rudas fürdő mögött a Gellért-hegy sziklájának oldalába vájt barlang rejtélyes vaskapuja. A Budapest Gyógyfürdői Zrt. a Kulturális Örökség Napjain megnyitotta az évtizedek óta lezárt Gül Baba-forrást.


A Rudas fürdő mellett, a Gellért-hegy lábánál több, kisebb meleg vizű forrás fakad, némelyiket a szikla falán márványtábla jelez: a Gül Babán kívül ilyen például az Árpád-, Rákóczi-, Musztafa-, Beatrix- és a Mátyás király-forrás; ezek a legrégebben ismert budai hőforrások. Már a Gellért-hegy lábánál létesült első települések kialakulásában is közrejátszott a források közelsége.
A forrásvizek hasznosítása a török időkben lett általános, a Rudas fürdő 1566-1572 közötti felépítésével egy időben. A forrásvíz a Gellért-hegy dolomitjának repedéseiből tör fel. A forráscsoport része a Gül Baba-forrás is, aminek vize egy 5 centi híján 3 méter mély aknában gyűlik össze, vizének hőmérséklete körülbelül 43,5 fok. A források összes vízhozama percenként 20-100 liter, hogy ezen belül épp mennyi, azt a Duna vízállása befolyásolja.
A Gül Baba-forrásról már az 1500-as évekből találtak írásos emlékeket, de az 1970-es évek óta nem használják semmire. Pedig gőzfürdőnek simán elmenne, a víz télen-nyáron 35 fok körülire felfűti a barlangszerű teret, de a fürdőzésre vonatkozó rendelkezések ma már olyan szigorúak, hogy az idegenvezető hölgy szerint semmi esély, hogy az életben még lehessen itt fürdeni vagy wellnessezni.

Forrás:INDEX  Fotó: Bődey János / Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése