1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. szeptember 25., szerda

TABÁNI REGATTA 2013 2.rész


LE CORBUSIER: Hadnagy utca 45

                                                     A
 Bp-i Tabáni Hajósok Önsegélyező és Temetkezési  Egylete 

valamikor igen híres volt a régi Tabánban.
   1899-ben említik először, akkoriban a később a híres francia építész, Le Corbusier által is lerajzolt Hadnagy utca 45 volt az egyleti tagok törzshelye.Neve is más volt még :Bp.i  Tabáni Hajósok Temekezési Egylete. Elnöke a Hadnagy u 45-ben lakó Bosnyákovits Mátyás szőlőműves, Pénztárnokok: Witzlsberger János és Praxi Ignácz,Tollnok: Plesckó János. 



Majd 1904-től  a Preiszler vendéglő a Kereszt utca 4-ben  lett az egylet közopntja.. Nem is akárki volt ekkor az elnöke, mint Adamasky József  bornagykereskedő a Hegyaljai út 2-ből. Albecker Antal, a halászléiről  és rántotthalas, rácpontyos vacsoráiról nevezetes ALBECKER  vendéglő tulaja  is oszlopos tagja volt az egyletnek, melynek, pénztárosa Preiszler István  szintén vendéglős, a Kereszt utcai vendéglő tulajdonosa  Az egyesület titkára (tollnok) az a Pleschkó János hajóvezető (lakik Tabán, Lepke utca 4). Az egyletről 1916 után 1922-28-években történik még említés.  Az egyleti tagok büszkén hordták kabátjuk hajókáján a horgonyos egyleti jelvényt.


 Az Albecker pincéjében talán éppen az egyleti tagok mulatoznak
(kb.1930)

Ezidőben  már az egylet székhelye a Kereszt tér 4-ben  volt, elnöke az a Schreil Győző, aki apósától átvette az Albecker irányítását. Az új pénztáros pedig a régi fia, ifjabb Preiszler István, miután apja 1924-ben meghalt.  A Tabán lebontásával aztán az egyletnek is vége lett.



A csepeli Duna ág

                          MTK evezős sporttelep


De hol vannak már a századelő egyletei ? Sok víz lefolyt azóta a csepeli Duna-ágban, ahol az idén ötödik alkalommal került megrendezésre 2004 óta aTabán Társaság által a régi Tabáni Hajós Egylet  emlékére létrehozott Tabáni Regatta evezős verseny , melynek meghívottja az I.kerület testvér városának, az angliai Marlow-nak csapata.A Tabán Múzeum  2012 szeptemberi bezárása óta egynaposra szűkült rendezvénynek a csepeli Duna-ágban az MTK evezős telepe adott otthont  A verseny egyetlen számban , a sprint-regattában  dőlt el, mégpedig a kerületi csapat javára. A résztvevők a verseny után a felállított  sátor alatt közös ebéddel és borkóstolóval, sűrű koccintásokkal ünnepelték meg a sporteseményt.


Evezőseink


Résztvevők(jobbról negyedik Jármy Miklós, a győztes csapat
73 éves veterán kapitánya

 Jelen volt Jankóné Pajor Ildikó , a Tabán Társaság elnöke,(balról a negyedik) valamint a társaság több tagja, köztük a versenyzőknek  kijáró kupákat felajánló Tóth József, fafaragó-szobrászművész.


                  A Tabáni Hajós Egylet jelvénye


Forrás:TabánTársaság

folyt.köv.

Lásd még: -Tabáni Regatta
                 -Mi is az a regatta?
                 -A Tabáni Hajós Egylet
                  feltámasztása


 kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése