1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. január 14., csütörtök

A LEBONTOTT ÁLMOK KORCSMÁI X.RÉSZ: TABÁNI ARANYAK

*ARANY NAP
BCZLJ: FŐ u 565 1880,81 Deutsch J „Az arany naphoz”
BCZLJ:nincs adat Később Holl Sebő vendéglője a Várkert rakpart és Döbrentei utca között a Döbrenei téren

*ARANY OROSZLÁNHOZ
BCZLJ: VÁRKERT rakpart 69
1880,81 Mandl Nándor «az arany oroszlánhoz», «z.Goldenen Löwen»

*ARANY PÁVA
BCZLJ:nincs adat
Rostélyost inkább? Osonjunk Mikszáth után a Pávába. Nem könnyű megtalálni: "kívülről semmi sem mutatta a kocsmát, csak egy piszkos pléhtábla a házikó homlokzatán". De "esküdjetek meg, hogy senkinek sem szóltok. Még az édesapátoknak sem! (…) a budai kocsmák… páratlanok a maguk nemében - de csak addig, míg a pestiek föl nem fedezték… Jaj az olyan helynek, ahol már öt-hat fiáker áll a kapu előtt".
F: Saly Noémi: Kiskocsma, kispörkölt, kis korsó sör

*ARANY PERETZ
BCZLJ:nincs adat
Döbrentei u 7 szám alatti fogadó,a hagyomány szerint a középkor óta működött, az 1700-as évek végén először a Kramerlauf családé , majd Zielbauer Lénárd és hitves fogadója(ők veszik át 1810 után a Hídhoz cégérezett fogadót, 1832 -1838 között Ybl József tulajdona.1873-ban még működik, lebujkávéház, marhakereskedők, hajósvajdák szállása, (később lásd Háromcsőrű kacsa)
F: Saly Noémi :A Tabáni Virág Bendek ház

Szarvas tér 1 t.h.gy
*ARANY SZARVAS Szarvas tér 1
BCZLJ: 1888 Planitzer Jakab


A Szarvas tér névadója Szarvas tér 1 szám alatt! Az óriási rácvárosi tűzvész utániévben, 1811-ben Sághy Ferenc, az Egyetemi Nyomda gondnoka megvesz és összeépíttet három házat. Az egyikben ősidők óta vendéglátóhely volt: Georg Heisler cégérjogát 1695-ben, a tér nevét adó Szarvas kocsmát 1705-ben említi a krónika. Modern szelek fújnak: Sághy a sarkon kávéházat alakíttat ki, amely aztán jó negyven évre nemzetközi irodalmártanya lesz. A tabáni szerb értelmiségiek - élükön Vitkovics Mihály fivére, Jovan, a tabáni pópa – a magyar nyelvújítással párhuzamosan itt dolgozzák ki a modern szerb ábécét és nyelvtant. Kétszer is időzik körükben a fürdőkben gyógyulást kereső filológus Vuk Karadžić, akinek a hatására Goethe elkezdett szerbül tanulni. Az emeleten lakik Jakov Ignjatović budai főjegyző, "a szerbek Jókaija". Szalonjában - s a kávéházban is - éppúgy megfordul az irodalom minden jelese, mint a szemközt lakó pálos atya, Virág Benedek almaillatú szobácskájában. Soroljuk? A leghíresebb magyarok: Batsányi, Kölcsey, Kazinczy, Berzsenyi, Bajza, Vörösmarty, Toldy Ferenc, Döbrentei Gábor; a horvát költő, Matija Petar Katančić; a szlovák Ján Chalupka meg a román irodalom és történetírás két nagysága: Samuel Micu-Klein, az első latin-román-magyar-német nagyszótár szerkesztője és Petru Maior. Az 1838-as nagy árvíz idején a Szarvas sokaknak nyújt menedéket - Christen kávést a "bátor és önfeláldozó magatartásukkal kitűnt polgárok" névsorában találjuk. A tabáni szerbek létszáma fogy, cserébe gyarapszik a németeké. 1840-ben itt dominóznak, s "fejvakarva borzadoznak ama rettentő csapás ellenében, miszerint a magyar szó Buda városában is széltében lábacskára kapogatni kezdeget." Mire a forradalom kitör, magyar fészek már ez. 1849 januárjában állítólag itt fogják el a forradalmár pap-költőt, Czuczor Gergelyt, akit Riadó című verse miatt hatévi várfogságra ítélnek. A várostrom idején Aulich tábornok hadiszállása és elsősegélyhelye telepszik a házba s a kávéház termeibe. Ezután már csak annyi izgalom adódik, hogy Martinovics Elek kávés 1862-ben színes üvegű verandát építtet üzletéhez, amely sok gazdaváltással, de egészen az első világháború végéig szolgálja a tabániakat. A két háború között a helyiségekben már patika ragyog. Az Arany Szarvas vadvendéglőként támadt fel, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás alkalmából teljesen felújították. Évekig az egyetlen hely volt a városban, ahol vadat lehetett kapni. Az utolsó harminc év törzsvendégei közül emlékezzünk meg a költő-festő házaspárról, Vas Istvánról és Szántó Piroskáról, de főként Zórád Ernőről, a Tabán festőjéről, aki oly sokszor üldögélt nyaranta a teraszon.
F: http://aranyszarvas.hu/eles/tortenet.php

*ARANY TETÜ BCZLJ: Nincs adat
*ÁRPÁD GőZHAJÓ
BCZLJ: Nincs adat
az Alsóhegy utcában a Rudas felett.1900 táján lebontották


*ATTILA út 32 lásd Burgzsandár
BCZLJ: Nincs adat


Kabon József majd 30 évig korcsmáros, miután a teszőrségtől leszerelt. Kezdte az Attila utcában, ott 15 évet húzott le majd átmentette székhelyét a Palota térre . Utódja Ertl József később Bagyiknénak adta át a stafétabotot.
Ételspecialitás ürmösborban abált potyka
„Nagyúri csemegékre tetszenek áhítozni? A Tabánban erre is van megoldás. Kabon József a palotaőrségtől leszerelve az 1880-as években kocsmát nyitott az Attila úton. A "Burgzsandárnál" fillérekért lehet kóstolgatni a királyi lakomák maradékát.
Jut bőven mindenkinek. Ferenc József sietősen és keveset eszik, viszont ha ő befejezte, az egész vendégseregnek ott kell hagynia az asztalt. A roskadozó, jóformán érintetlen tálak pedig már ereszkednek is a völgybe, a kockás abroszos kisvendéglő kuncsaftjai elé.
A mai Attila utcában működött a XIX. század hetvenes-kilencvenes éveiben a Burgzsandár nevű kisvendéglő. A firma gazdája bizonyos Kabon Elek volt, aki fénykorában a budai várban volt palotaőr. Mivel kiváló kapcsolatokat épített ki hajdani munkaadóival, elérte, hogy a konyhán megmaradt ételeket ő kapja meg. A tekintélyes adagokat egy forintért kínálta – ez egy teljes vacsoráért vagy ebédért akkoriban nem számított soknak. Meg ugyan nem gazdagodott belőle, de a tisztességes élethez elég volt a Burgzsandárból származó bevétel. ”
(F:Saly Noém:Kiskocsma,kispörkölt)

MI LEHETETT A BURGZSANDÁR ÉTLAPJÁN

Nem tudunk másra gondolni, mint arra, hogy Ferencz József kedvenc ételeit tálalták fel.

Dél-ausztriai mézpálinka,Bécsi omlett,Rösti (alaprecept),Emmentáli sajtos rösti
Salzburgi nokedli,Sváb galuska ,Bécsi krumplileves,Császárgulyás ,Fiáker Gulasch
Grazi vadászleves,Jegelt pórés cukkínileves,Marhagulyás szaftosan,Muflongulyás vörösborral
Spárgaleves,Svábleves,Tejfölleves ,Világos húsleves,Palacsinta levesbetét,Zaftos gulyás (Gulyás bécsi módra),Bécsi házi kocsonya ,Bécsi szelet,Fácánsült,Fogolypecsenye
Halkocsonya,Jérce tiroli módon,Magyarvadász pecsenyéje,Marhasült Metternich módra
Nyúlpecsenye,Pikáns jérce,Salzburgi sertéssült,Stájer sertésragu,Stíriai jérce, körettel
Tiroli csirke,Tiroli máj,Vaddisznó pikáns mártásban,Zellerdorfi göngyölt oldalas
Bécsi barackos lepény,Bécsi farsangi fánk ,Bécsi gyűrűfánk,Bécsi kocka,Bécsi kokárda
Bécsi kugló,Bécsi linzertorta,Bécsi morzsa,Bécsi narancstorta,Burgenlandi koszorú
Császársmarni,Császárrétes ,Demels bécsi cukrászat marcipános tallérja,Ferenc József csokoládéja,Ischli fánk,Jäger-tortaszeletek,Pischinger torta,Puncstorta Ó-bécsi módon

Nem lehetett rossz sorsa a vendégnek a császár budai jelenléte idején a fenti ételek láttán,már a felsorolástól is összefut a nyál a szánkbn. A királyi asztalról származó ételek bizonyára nagy nápszerűségnek örvendtek. Bár a császár felsorölt ételeinek legtöbbje polgári konyhát sejtet, de azért volt itt néhány gourmandnak való étek is: muflon- meg fogolypecsenye,fácán sült nem beszélve a bajor, tiroli vagy osztrák édességekről, s mindez hosszúnyakú palackokból származó legfínomabb borokkal leöblítve. Rádásul a vendég elmondhatta –azt ettem, amit a császár –ha nem is az udvarban, de az udvaron, -mármint a Burgzsandár udvarán- s mindezt kedvezményes áron!
Aki maga is meg akarja kóstolni e királyi étkeket annak a recptek itt sorakoznak elkészítésre várva:

Forrás: Az osztrák konyha- www.gasztrokaland.hu

*ATTILA krt 58
BCZ7LJ: 1901,02,03 Fleischmann Zsigmond
1904,05 Klein Mór
1906,07-08 ,08 , Silberspitz Lipót
1910 ,11 ,12,13 ,14 Cséri József
1916 Szabó Mihály
15 évig üzemelő korcsma a tabáni templom közelében ,Bródy Sándor reggelenként ide tért be egy kupica pálinkára a Rácz fürdő után

*A VÉN EPERFÁHOZ


Hadnagy u 23 BCZLJ: HADNAGY u 23
1907-08 ,08 ,09,11,12,14 ,16 ,22 Marada József
1928 Havas József
(vagy vén szederfához Marada József vendéglője a Hadnagy utcábán , később Havas vendéglő )

               



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése