1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. január 29., péntek

HOLDVILÁG UTCA FESTŐ SZEMMEL

Mit hoz ki a festő az eléje táruló látványból? Itt van például a Holdvilág utca kanyargó íve   egy meghatározott pontról nézve. Igen festői látványnak bizonyult,mert sokan megörökítésre méltónak tartották. Zórád Ernő számolbe arról ,hogy a bontás hírére csapatostól szállták meg művészek a Tabánt, némely helyen az utolsó hónapokban  alig fértek el egymás mellett vázlataikban megörökítendő a lebontásra ítélt városrészt. A Holdvilág u 7 szám elótti kanyar is egy ilyen zsúfolt helyszín lehetett. Persze az sincs kizárva, hogy a kényelmesebbek egyszerűen lekoppintották mások perspektíváját. Lássunk néhány alkotást ebből a nézőpontból:


Íme a helyszín:

Ugyanez a látvány a művész szemével...





Némely festő a látványt  szűkíti, vagy tágítja ,hangulati elemeket alkalmaz. Pl  Perlmutter Izsák kandelábert fest od , ahol sohasem volt.



Élénk színek, világos konstrukció



Realista szemléletmód



Lehet,hogy a fotó után készült?




Amikor valaki többször is feldolgozza a témát a sikerre való tekintettel

  1. Turiák Ödön talán nem is a valóságot látja



Hát ennyi.10 variáció,10 látásmód egyazon témára ...mindenki döntse el melyik neki a legszimpatikusabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése