Köztudomású, hogy
Krúdy Gyula mennyire szerette a kiskocsmákat, Buda, Óbuda
levendulaillatú vendéglőit. Szerette
a jó bort, de még jobban
a kocsmák ételkülönlegességeit.
írásaiban sok szó esik az ételekről, az ételek elkészítésének módjáról, az
ízekről, fűszerekről. Báró nem szeretett
főzni, nagyon értett az ételekhez, a
régi konyhák specialitásaihoz. Csöndben
elüldögélt egy pohár bor mellett,
s álmodozva merült el régvolt idők szépségeiben.
Ha megéhezett, jóízűen
evett, dicsérve ételt és szakácsnőt.
A vendéglősök megtisztelve
érezték magukat, ha Krúdy benyitott hozzájuk, ha ízlett neki az aranyszínű
kispörkölt.
Gyakram
megesett, hogy baráti társaság
ülte körút asztalát, s
adomázva, nevetgélve múlatták
az időt. Krúdy volt
mindig a leghallgatagabb a
társaságban, ritkán lehetett szóra
bírni, ám ha
megszólalt, mindig mondott valami
emlékezeteset.
Egy ízben arról beszélgettek, kinek ki a kedvenc írója, s
milyen könyvet szeret. Mikor már mindenki nyilatkozott, Krúdyt is
megkérdezték, mit olvas a legszívesebben.
Ó huncutkásan
félrehajtotta a fejét és
azt mondta:
— Mit is? Hát az étlapot. -
A Hét 1992/2 (37. évolyam, 27-52.
szám)1992-07-03 / 27. szám
Krúdynak igaza volt!
Kivonat Krúdy kedvenc vendéglője (Kéhli) mostani étlapjából-
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése