1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. május 12., szombat

BUDAI SZEZON


Budapesti Hírlap, 1895. május (15. évfolyam, 118-147. szám)1895-05-03 / 119. szám

— (A budai szezon.)

 A budai szezon akkor kezdődik, mikor a nyári vendéglők asztalait kihordják a fák alá és a korcsmáros-gazda, házisapkával fején és pipával szájában kiáll a kapuba, hogy fogadja az érkező fecskéket. Ezek a fecskék mi dunabalpartiak, az ő törzs publikuma vagyunk, a kik tavasszal éppen olyan hűségesen megjelenünk az ősszel elhagyott budai vendéglőben, mint a fecske az eresz alatt. Nem is késik a vendégség. Amint az első meleg napsugár megérinti homlokunkat, szomorúnak, szűknek, kiállhatatlannak látjuk a pesti vendéglőket az ő fonnyadozó pálmafáikkal, frakkos pincérnépükkel és szabadságért, budai korcsmáért, budai szaletliért, budai korcsmárosláryokért ver szivünk.
fácánsült

 Le az arisztokrátikus-fácánysülttel, éljen a demokrata libapecsenye !

 Föl Budára ! Ez a jelszó. 

Föltelepszünk a lóvasutra, omnibuszra (a bérkocsit, mint gőgös arisztokrata járómŰvet, megvetjük) és olyan jókedvvel vonulunk ki Budára, akár egy csapat vakációzó diák. Nagy hejehujjával megérkezünk. A nyári vendéglős láttunkra kikapja a szájából a pipát, leveszi a fejéről a házisapkát, nagyot rikkant és permanenciába helyezi magát késő őszig.
Megkezdődött a szezon. A kémény füstölög, a baromfiság kétségbesetten gágog, a szaletli asztalait viharos gyorsasággal rendezik, terítik, az udvar, a környék, az egész városrész megélénkül. Nemsokára vig nótaszó, hegedű, cimbalom hirdeti a budai szezon kezdetét. Május elsején, a szocializmus jóvoltából, a Budapesti Hírlap szerkesztősége inditotta meg a bucsujárást a régi jóhirü Trombi- tás-ba, mely a városmajor mellett csábítgatja asztalaihoz a balparti kirándulókat. Lapunk húsz saját különje konstatálja, hogy a Trombitás főztje, itala éppen olyan pompás, mint eddig volt, a kiszolgálás kifogástalan s az idei első debut fényesen beütött. És bizonyára igy volt ez a többi vendéglőben is, melyek május 1-én szintén zsúfolva voltak.

                      Tavaszi libasült veres káposztával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése