1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. május 16., szerda

INSPEKCIÓ A ZÖLDBEN VACSORÁZÓ BUDAPESTNÉL

„A pesti este jaj be szép, 
Nézzünk a pesti estbe szét”. 
(Turcsányi Elek) 

Budapest vacsorázik. 

Ez nem egyszerű táplálkozási művelet, hanem más ésszerű cselekedetek összefoglalása is. 
Budapest mostanában ugyanis nem odahaza vacsorázik, hanem a nyári zöldvendéglökben, ami annyit jelent, hogy menekülnek a fülledt lakásokból ki a szabadba. Másrészt pedig a vacsorázás a társasélet egyik külön fajtája lett úgy, hogy már nappal megszólalnak a telefonok az obiigát kérdéssel: 
— Mi az esti program? 
Itt aztán az nyer, aki lehetőleg ismeretlen nevű kis vendéglőt ajánl, amely lehetőleg valamelyik macskaköves budai sikátorban létezik s amelynek valamilyen specialitása van. 
Mi lehet egy budai vendéglőnek a specialitása.?

 Bizonyára az étel. 
Dehogyis. 

Egyik helyre például azért járnak, mert ott nagyon goromba a tulajdonos. 
Úgyis hívják ezt a deszkakerítéssel körülbástyázott rozoga udvart, hogy: 
„Gyerünk a goromba Gyuri bácsihoz”. 
Gyuri bácsi hatalmas termetű, többszörös gyermekgyilkosra emlékeztető szálas ember, aki rendesen menydörgö hangon inti le a murizó vendéget. 
Ilyenkor nevet az egész udvar. 
— Hát nem bájos a Gyuri bácsi? Látod milyen goromba, ö mindig ilyen. 
Lehet, hogy Gyuri bácsi belül jámbor ember már régen, de üzleti érdekből kénytelen villogó szemmel, dühödten járni a leánderes udvaron. 
Van egy budai vendéglő, ahova ritkán téved idegen. Törzsvendégek esznek-isznak ott, majdpedig kártyázgatnak ingujjra vetkőzve. 
Ebben a vendéglőben olvasható a felírás az étlapon: 
„Zóna adag minden időben kapható”. 

Kiérdemesült agglegények járnak ide, akik rendesen megelégednek az esti kiszónával. 
Ezen a helyen furcsa jelenséggel találkoztunk. 
Egy kopasz, szikár férfi így szólt csendesen a pincérhez: 
— Nézze, Jani, én egy zónapörköltet ettem. Mondja, nem lehetne kihozni a differenciát a zóna és az adag között ?
— Dehogyis nem. Azonnal hozom, nagyságos uram. 
Néhány perc múlva egy másik úr magához szólitotta a pincért és a következőt súgta: 
paprika, paradicsom, egész apróra vágva. 
— Mondja mester, a nyári rántott csirkéről mi a véleménye? 
— Csak olyan helyre menjen kérem, ahol élőcsirkét vágnak le. Isten óvja önt a fagyasztott csirkétől. 

Ezzel áldóan távozott. 

Mi pedig átmentünk egy úgynevezett mondén nyári vendéglőbe, amelynek étlapján az okozott feltűnést, hogy hiányzott róla a borjú- pörkölt. 

Akadt más feltűnés is.


 
Például az árak. 

Íme ízelítőnek néhány. :
Rántott csirke' 2 Pengő 10 fillér.,
 leesós rostélyos 2 Pengő 80 fillér., 
rizses libaaprólék 2 Pengő 10 fillér. 
A legolcsóbb ár volt az étlapon a borjú- comb, amiért 2 P 10 fillért kértek.

Mostanában nagyon divatba jöttek azok a helyek, ahová szabad ennivalót vinni. 
Ebben Óbuda vezet, amely különben átvette a Tabán szerepét, mert a romantikának a nyomaival csak ebben a kedves furcsa világban találkozunk még.

(dió)

Budapesti Hírlap, 1936. július (56. évfolyam, 148-174. szám)1936-07-21 / 164. szám                                            

       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése