1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. augusztus 29., szerda

HOGYAN LEHET EGY HIRT KIFACSARNI A VÉGSŐKIG ,MINT EGY CITROMOT?


  A "NÉGER" AFFÉR A GELLÉRT FÜRDŐBEN

  Ujság, 1931. július (7. évfolyam, 146-172. szám)1931-     07-29 / 170. szám


A négerbotrány a párisi sajtóban


A Paris Midi ma érkezett száma :
Néger boxoló a budapesti előkelő társaság hőse 
címmel közli budapesti tudósítójának következő tudósítását:



"Különböző módokon lehet boxolással pénzt szerezni, de Georges Costello, amerikai néger boxoló kitűnő módot talált arra, hogy hírneve segítségével több pénzt keressen az uszodában, mint a ringben. Legalább is ezt beszélik róla Budapesten.
Costello és managerje — úgy mondják — mindent elkövettek, hogy bizonyos amerikaiaknak tiltakozása az ellen, hogy négerek úszkáljanak Budapest uszodáiban, mentői nagyobb zajt verjen. Az eredmény, amelyet vártak, el is következett: Budapest valamennyi újságja nagybetűs címekkel nyomtatta ki: 
„Magyar földön nem ismeretes a faji gyülölködésl"

Ennek a reklámnak hála, a boxolónak sikerült bejutnia az úszómedencébe és az előkelő társaságba. Úszással és magamutatásával utat nyitott magának abba a százegynéhány amerikai családba, amellyel azokon a helyeken találkozhatott. 

Megtapsolták, megdicsérték, ötórai teákra, táncra invitálták. Csakhogy — úgy hallatszik most — minden ilyen együttlét után eltűnt valami értékes tárgy.


A kárvallottak szerint Costello addig mesterkedett, amig bejutott zárkózott körükbe, azután pedig megkönnyítette őket ékszereiktől és értékpapirosaiktól.
Costellot és managerjét — igy Írja a Chicago Tribune — letartóztatták, de áldozataiknak nem sikerült még visszakapniok értékeiket."


A párisi sajtó sohasem volt arról hires, hogy valami túlságos lelkiismeretességgel járjon utána hírei valódiságának. De azért, mikor ezt a kis hirt olvastuk, magunk is megijedtünk egy pillanatra Ramon Costellóért, akinek emlékezetes kitiltási ügyében éppen az Újság erélyes fellépése után rendelte el a főváros, hogy ismét beengedjék a Hullámfürdő területére. Ezért tehát lakásán tudakozódtunk Ramon Costellóról,
 akit a párisi hir ellenére szabadlábon, a legjobb egészségben találtunk. 

Kérdésünkre a következő felvilágosításokat adta az ügyről:
—- Azt hiszem, nem keil bővebben magyaráznom, hogy egy szó sem igaz a párisi lap állításaiból. Amint látja, nem ülök a börtönben és ennek folytán nem is fosztogathattam budapesti előkelő barátaimat. Tekintve, hogy ugyanilyen rágalmak már a magyar sajtóban is napvilágot láttak, amelyeket azonban annakidején azonnal meg is kellett cáfolni, világosan látszik előttem, hogy ezek a hírek egy bizonyos forrásból kerültek napvilágra. Ezek ellen a legerélyesebben fogok fellépni. Remélem, alkalmam lesz arra, hogy az Újság hasábjain közelebbről is világosságot vethessek erre az egész hajszára. Addig is kérem türelmüket.


Megköszöntük a felvilágosításokat és türelmetlenül várjuk a leleplezéseket.

UJSÁG Bp 1931 július 9



Ha a kedves olvasó azt hiszi, evvel vége, nagyon téved . A  faji üldözés napjainkban migráncsozássá alakult át.A kisember folyamatos hülyítése a média és a hatalom legfőbb célja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése