1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. június 16., hétfő

HORTHY ISTVÁN ÉS A SZABADSÁSZOBOR


Horthy szobra?

A városi legenda szerint a Gellért-hegyi Felszabadulási emlékmű eredetileg Horthy Miklós fiának az emlékére készült. Horthy István tervezett emlékművének és a Gellért-hegyi felszabadulási emlékműnek – a szobrász, Kisfaludi Strobl Zsigmond személyén kívül – semmi köze sincs egymáshoz – írta az  urbanlegends.hu  2005-ben. Kisfaludi három Horthy-emlékművet tervezett, ezek közül egyet Siófokon állítottak fel 1943-ban, egy terv pedig Szolnok főterére készült, ezt a pályázatot azonban nem Kisfaludi nyerte meg – olvasható Boros Géza művészettörténész 2000-ben megjelent cikkében az ÉS-ben. A harmadik tervezett emlékművet – ezt szokták a Gellért-hegyi emlékművel összekeverni – eredetileg a Horthy Miklós (Petőfi) híd budai hídfőjéhez szánták, a helyszínt azonban 1943-ban a Tabánra módosították. A kompozíció előterében a kormányzóhelyettes repülőruhás alakja állt volna, a mögötte pedig egy emelvényen a repülés géniusza, amint tört koszorút dob a hősre. Olasz Lajos Horthy István kormányzóhelyettes halála című tanulmányában leírja: a két főalak szobra 1944 tavaszára el is készült, de a német megszállás és a bombatámadások megindulása után felállítására már nem került sor.
Boros szerint a Tabánba készült terv és a Gellért-hegyi emlékmű legfeljebb építészeti alapsémájában hasonlít egymáshoz. A művész később maga is igyekezett eloszlatni az emlékmű körül az elkészülte után hamar elterjedt legendát. Az 1969-ben megjelent Emberek és szobrok című könyvében így ír erről: “Műtermemben még megvan a Horthy-emlékmű férfialakja (…) Aki a két alkotásra rápillant, nyomban láthatja, hogy a legtávolabbi szál sem fűzi őket egymáshoz.”  Forrás: mindennap.hu

Készül a Szabadság-szobor anno 1946:





Azt is kevesen tudják hogy Horhy Istvánnak mégis fog álni emléműve még az idén - Siófokon

                             
         Horthy István mint vadászpilóta

71 évvel a kormányzó-helyettes halála után újra áll Siófokon az ”Ad astra” című szobor, ami Horthy Istvánnak állít emléket. Az eredeti emlékmű másolatát a vadászpilóta halálának évfordulóján, augusztus 20-án avatja fel Hende Csaba honvédelmi miniszter és Balázs Árpád polgármester Siófokon.
Forrás: hunhir.hu  
2014. Napisten hava 16. nap, Zerind napja.

"Közérthető magyarázat" : részlet Jancsó Miklós: Anyád!A szúnyogok "c. filmjéből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése