1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. június 20., péntek

RÁCZ FÜRDŐ:MOST ŐSZI VAGY TÉLI MEGNYITÁSRÓL BESZÉLNEK




2005-ben kezdték felújítani a budapesti Rác fürdőt, de hiába szépült meg, bonyolult pénzügyi problémák miatt azóta sem tudták megnyitni. Tarlós István főpolgármester korábban 2013-as startot ígért, a legutolsó becslés szerint idén őszre vagy télre csúszhat az indulás – derül ki a Népszabadság cikkéből. A hvg.hu-nak februárban mutatták meg az üresen álló fürdőt, amely várhatóan a legdrágább lesz a fővárosban, ha egyszer megnyílik

A fővárosi önkormányzat 2002-ben hozta létre a Rác Nosztalgia Kft.-t a fürdő felújításához. A főváros az építmények alatti földterületet vitte a közös üzletbe, míg a betársuló Rác Beruházó Kft. magára vállalta a felújítást és egy 67 szobás szálloda megépítését. 2005-ben indult a munka, és 2010-es nyitás ígértek eredetileg.

A cég, illetve a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. között azonban elszámolási vita támadt, és a BGYH 2010-ben beperelte a társaságot, amelynek negyedrészben a tulajdonosa. A 2011-re elkészült fürdő így nem nyithatott ki, ráadásul a BGYH két másik hitelezővel végrehajtást kért a Rác Nosztalgia Kft. ellen. A főváros aztán meggondolta magát, és 2012-ben peren kívüli egyezséget kötöttek: a BGYH lemondott az ingatlan tulajdonának egy részéről, a Rác Nosztalgia Kft. pedig vállalta, hogy magas ingatlan- és vízhasználati díjat fizet a fővárosnak.

A történet itt sem ért véget, mert a beruházáshoz 7,6 milliárd forintos kölcsönt nyújtó Magyar Fejlesztési Banknak nem tetszett az egyezség, és felmondta a céggel kötött hitelszerződést. A Rác Nosztalgia Kft. csődvédelme lejárt, és félő volt, hogy elárverezik a fürdőt valamint a szállodát.

Ezzel elúszott volna az állami támogatás és az apportként bevitt telek. A főváros ekkor a költségvetési tartalékok terhére megvette az MFB követeléseit, és Tarlós István főpolgármester 2013-as nyitást ígért, amiből aztán semmi sem lett – derül ki a cikkből.

Fotó: Fülöp Máté

Újabb javaslat – újabb csavar?

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt a Rác fürdő sorsának rendezéséről szóló újabb javaslatról. Eszerint a fővárosi önkormányzat nettó kétszázmillió forintért vásárolná meg a Rác fürdő 93 százalékos tulajdonrészét. Azért ennyiért, mert 30 év múlva várhatóan ennyit ér majd a most 4,2 milliárd forintra értékelt ingatlan.

A vételárat a Rác Nosztalgia Kft.-vel szemben támasztott hétmilliárdos követeléséből vonná le az önkormányzat. Az összeg az MFB-től megvásárolt adósságért fizetett 2,2 milliárdból, a közüzemi tartozásokból, a szakértői, illetve a vagyonfelügyelői díjból jött össze.

A Rác Nosztalgia Kft.-t birtokló Rác Beruházó Kft. ezzel szemben 2,5 milliárdot követel az önkormányzattól, miután tavaly összesen 1,5 milliárd forintos követelésről mondott le. A főváros azonban elvárja, hogy a Rác Nosztalgia és a Rác Beruházó Kft. mondjon le minden kártérítési igényéről, és a tavaly megkötött földhasználati, valamint gyógyvíz-szolgáltatási szerződésekből fakadó díjakat is fizesse.


Fotó: Fülöp Máté

A Népszabadság információi szerint a főváros a vásárlással egyidejűleg zárt pályázaton értékesítené a vételár levonása után még megmaradó, 6,8 milliárdos követelését, amelyért legalább 2,5 milliárdot kérnének.

A nyertes pályázónak ezenfelül kötelezettséget kellene vállalnia a fürdő idei megnyitására és minimum 5 éves üzemeltetésére.

Az önkormányzat évi 200 millió feletti „hozamot” vár ettől a roppant bonyolult üzlettől. Szerintük a befektetők is jól járnának, mert így kilábalhatnak az adósságcsapdából, és hozzákezdhetnek végre a fürdő üzemeltetéséhez – olvasható a cikkben.

Budapest legdrágább fürdője nyílhat meg

A hvg.hu munkatársai februárban jártak a tízmilliárd forintból felújított, és évek óta üresen álló Rác fürdőben illetve a hozzá épített luxushotelben. 
A fővárosi önkormányzattól februárban szűkszavúan csak annyit közöltek, hogy nincs új fejlemény az ügyben, de ha lesz, tájékoztatást adnak arról.




Fotó: Fülöp Máté
Az egyik tulajdonos azt nyilatkozta, hogy a nyolcezer négyzetméteres luxusfürdő a legdrágább lesz Budapesten, ha egyszer sikerül megnyitni. A belépők várhatóan drágábbak lesznek például a Gellért jegyeinél, és háromszáz vendéget tudnak majd egyszerre fogadni.


2014. április 30., szerda,
Szerző: hvg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése