1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. május 19., kedd

SZENZÁCIÓS SZOCIOFOTÓK A TABÁNRÓL ANNO 1900

A Fortepan életében is egyedülálló fotóhagyaték feldolgozása folyik Érden a Magyar Földrajzi Múzeumban. Egy több mint kétezer darabos üvegnegatív-gyűjtemény digitalizálását végzi a Fortepan – és egy megdöbbentő sorozat darabjai kezdenek kirajzolódni.
A Fortepan a legnagyobb magyar nyelvű online fotóarchívum. Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból.
A hagyaték története nehezen rekonstruálható, mert egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő adat. Ami biztos, hogy az üveglemezek a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem pincéjéből kerültek a Földrajzi Múzeumba, harminc évvel ezelőtt. (Ezt sajnos a fotók állapota is igazolja, sok az erősen sérült lemez, az emulzió levált az üvegről, pereg és töredezik).

A szerző kiléte egyelőre csak feltételezhető. Az eredetileg keményfa dobozokban tárolt, többször át- és újraszámozott negatívok egy része ugyanis Erdélyi Mór fotográfus céges emblémájával ellátott borítékokban, illetve műtermi tasakokban volt. Hogy valóban ő készítette-e a képeket, még nem tudni. De hogy egy nagy szakmai tudású, hivatásos fényképészről van szó, az a képeket látva bizonyos.


A történelmi Magyarországot keresztül-kasul utazó fotós erdélyi és felvidéki kisvárosok főtereit, szállodáit, fürdőit és villamosvonalait dokumentálta – a fotókból pedig sejthetően nagyítások vagy képeslapok készültek. A pár hónapon belül online is látható több száz kép közül bevezetőként egy tabáni sorozatot szeretnénk bemutatni. A fotós itt láthatólag kilépett a cs. és kir. udvari fotográfus szerepéből, és egy korai szociosorozatot készített nekünk, helyenként a belső udvarokat, lakókat is megörökítve.

Forrás:fortepan  (http://index.hu/fortepan/2015/05/18/1900_taban/)
melyre a Tabán Társaság örökös bormérője és díjfaragója hívta fel figyelmünket.
 Kisfiú és nagymamája


részlet:


Mezítlábasok...


 Csinos vízhordó asszony a bádogosműhely udvarán


részlet:



Szépasszony vödörrel



 Utcai pillanatkép

részlet:


 naccsága esernyővel....

 Fiú kiskutyával



a kedvenc gazdival

 Fiatal pár szép kilátással

részlet:

ű
szerelem első látásra

Szikla utca


részlet:

kislányok egymásközt...


ugyanez  nagyapám fotómasinája szemszögéből:


Fotó :Szentkeressy Nagy Károly

 Gyerekek a lépcsőn

részlet:


részlet::

a helyzet magaslatán..


Nem Tabán!

 Nagymosás galambokkal


részlet:

"
a mosónők korán halnak"
 Gyerekek a sarkon


részlet:

most minket fotóznak?
 Aranykakas utca?

részlet:


a pékinas..

 Gondterhelt tulaj kutyaól tetején napozó ágyneművel


részlet:

Jelige:vadonatúj a cihám...

A budai vár palotája épp hogy felépült

(a képek jobb sarkában a szignó a feljavítást jelzi)

Blogunk a cikkben közölt fotók feljavított változatát mutatja be.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése