1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. január 12., szombat

TABÁN ELADÓ PORCELÁN KÉSZLETÉRT

Tolnai Világlapja, 1932. január-március (32. évfolyam, 1–14. szám)1932-03-16 / 12. szám
SEBŐK MARGIT festménye

Furcsa képkiállítás Buán 

— A festőművészek visszatértek a cserekereskedelemhez —Csendélet fűszeráruért — Hány vég vásznat ér egy haldokló nő?

  Aki a Tabánt eladta egy porcellánkészletért —
Teljes igazgyöngysor négylámpás rádióért — Mit kezdjen egy festő  az írógéppel ? — A Rudal Szépművészeti Társulni kiállításán befolyt árukból egy egész üzletet be lehetne rendezni  

Hova tűnt a pénz ? Hol van az a Scherlock Holmes, aki az elbújt pénz rejtekhelyét ki tudná nyomozni ? Meri a pénz végleg eltűnt. Panaszkodik a kereskedő, a gyáros, a színházigazgató, a pék. a hivatalnok és a művész. Nincs pénz. 

Az emberek azonban mindenhez hozzászoknak két nap alatt. A pénz eltűnt és az egész város, az egész ország lassan kezd berendezkedni a történelemelőtti idők cserebcrckereskcdelmére. A suszter hentesárúért csinál cipőt, a hentes szövetért méri a kolbászt, a posztókereskedő hajlandó szövetét bútorra elcserélni. A csere -kereskedelem korszakát éljiik. Ez a rövid gazdasági és történelmi előzménye annak a rendkívül furcsa és érdekes kiállításnak, melye, a Budai Szépművészeti Társulat rendezett Tölgyfa uccai helyiségeiben. 

Csendes budai ucca. Az első emeleten van a társulat kiállítása. A belépőt nagy táblák fogadják : 
Képet nemcsak pénzért, de bármiért hajlandók vagyunk beeserélni. 
Belépünk az előkelő és elegánsan bercndezett termekbe. A kiállítás anyaga meglepően gazdag. Jónevű, ismert művészek emelt fővel vallják be, hogy egyáltalán nem szégyellik a cserekereskedelemnek ezt a furcsa fajtáját. A kiállítás külsőségekben is rendkívül érdeke«. Az eladott képek alatt kis cédula, de a cédulán nem az ilyenkor szokásos szöveg áll : 

Megvette A' V. úr 200 pengőért

Sokkal furcsább a cédulák szövege :

Ezt a képet elcserélte M. S. divatüzlet 2 tucat női harisnyáért. 


Cziffery József: „Falusi nő" c. képéért cg\ Írógépet kapott cserébe.




Itt van példán! GvügyeiNagy Zsiga, az ismert művész „Az igazgyöngy" című szép képc. A művész képén ábrázolt "vörösruhás hölgyet az Igazgyöngysorral "

Orion 4 lámpás rádió

együtt elcserélte egy négylámpás rádióért.
 A rádió kereskedő jól járt, de mit fog kezdeni Gy. Nagy Zsiga a rádiókészülékkel ? Kénytelen lesz lehallgatni rádión a képe árát. 

Igen jó üzletet kötött Gyenes Gitta, a külföldön is ismert és kritikai körökben is kellőképpen méltányolt festőművésznö. 


Ő Budapest egy egész városrészét, a „Tabánt" ábrázoló igen dekoratív képét cserélte el az egyik nagy budapesti porcellán kereskedés porcellánkészlctéért. Érdekes, mondja Gycnes Gitta, hogy nyolc év előtt is festettem egy tabáni képet, mely annakidején a san-franciskói nemzetközi kiállításon díjat is nyert. Ezt az első tabáni képemet annakidején 150 dollárért vette meg Charles Wills, a Roosewelt Institute egyik tanára.

 Mindegy, ma ennek a porcellánkészletnek is örülök, legalább lesz miben megkínálni a vendégeimet. 

Cziffery József, a biztos szinérzékű fiatal festő most ugyancsak törheti fejét. Neki a sors egy Írógépet juttatott „Falusi nő" cimű temperájáért. — Nem haj — mondja Cziffery, — volt ez már rosszabbul is, mikor Berlinben koplaltam. Egy alkalommal az egyik berlini „mccenásom", egy szegényhordár hozott félklló sajtot és én örömömben egy képet ajándékoztam neki. A „mecenás" savanyú arcot vágott : — Jobb szerettem volna pénzt — mondta. Ez volt az első csereüzletem, ez az írógép most a második. De nem baj, lesz ez máskép is. Czifferynek igaza van, mikor a gazdasági Válság ellenére bizik sajátmagában, mert szakértők egyöntetűen állítják, hogy anyagilag is vinni fogja még valamire. Jelenleg szorgalmasan indul gépírni, de közben rajzai sűrűn  jönnek berlini lapokban. 

Mennyit ér egy haldokló nő ? Az élet ilyen furcsa kérdéseket is tesz fel néha. Itt van Sebők Margit „Halódás" című képe. Két vég vásznat kapott érte egy budai kereskedőtől. — Az lenne az igazság — mondja Sebők Margit, — ha most ezt a vásznat viszont a háziúr elfogadná, házbér fejében, így mit kezdjek vele ? 
Legvcn szíves, írja neg kérem, hogy vevőt keresek két vég vászonra. Sebők Margit „Halódás" című képe egyébként erős és megrendítő alkotás. 

Igen érdekes csereüzletet kötött Marocsik Benedek, a művészkörökben lengő vörös bubi frizurájáról ismert sajátos tehetségű fiatal fcstő. Egy műbarát borbély négyhavi borotválkozási és hajvágási bérletet ajánlott fel Marocsiknak.Jó, jó —legyint rezignáltán Marocsik. — akit kollégái egyébként sokat ugratnak ezzel a képeladással —: a borotválkozási bérletet mcgcsak fel tudom használni, de mit kezdjek a hajvágással ? 
Sári Schalk László grafikai tudását már skandináv kiállításain is méltányolta a világsajtó. Ezúttal azonban művészete sajátságos méltánylásra talált egy budai fűszerkereskedő személyében. Ötven kilogramm cukor, egy kiló tea és öt üveg rum : ez a „Karosszékben" cimű nagy rajztudásra és pompáis színérzekre valló szép képének ellenértéke. Mit fog csinálni ezzel a fél fűszerüzlettel ? kérdezzük. — Egy évig teát reggelizem és uzsonnázom. Ezúton hívom meg összes barátaimat teára. 
Lovas l.ajos budapesti tájképei is meglehetős kelendőségnek örvendenek. 



Borbereki K. Zoltán „önarckép"-e és '"Füst"-je a kiállítás legértékesebb darabjai közé tartozik. Egy pesti kávés két hónapig napi uzsonnát ajánlott fel érte. 
A legérdekesebb ajánlatot azonban az egyik kiállító festőművésznő kapta egy magát hírlapírónak nevező fiatalembertől, axi felajánlotta egyik kepéért, hogy ő majd kritikát fog írni róla.


A Budai Szépművészeti Társulat cserckiálll tásának jelentős anyagi és erkölcsi sikere van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése