1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. június 3., hétfő

BUDA HALAD A KORRAL


BUDA HALAD A KORRAL


Élet Élet, 1935. július-december (26. évfolyam, 27-52. szám)1935-12-29 / 52. szám
Várkonyi Titusz írása

A hegyoldalban megbújó kis zöldvendéglőben, mely mint temetőcsősz ügyel a holt Tabánra, a földdel egyenlővé tett hajdani viskóváros néhány emigrált benszülöttje ad találkát egymásnak vasárnap délutá- nonkmt. Fehérfejű, öreg borisszák felöltik generációkat látott és ünnepi alkalmakra tartalékolt Ferenc József-kabátjukat, vagy gömbölyű termetükön pattogóra feszült zakójukat, csendes, öreg sírkertekben pihenő régi budai kis «schneiderek» szabászati alkotásait s mellényükre felcsatolva a nagyszemű óraláncot, letelepednek a kocsmaudvar vénségtől hajlottderekú eperfájának, meg néhány fiatal ákácának ernyője alá.
Poharaznak, «plattoznak», játszák a rácvárosi bridge-et, a «snapszli»-t, vagy elévődnek réklis, sorvadt kis kontyú öreg életpárjukkal és szakállas viccek rozsdás viharágyúit sütögetik harsány, romlatlan nevetéssel jutalmazva önnön elmésségüket.




A magyar és a sváb szavak testvériesen ölelkeznek s amikor a mellényeket kigombolja, a nadrágszíjakat néhány lyukkal tágabbra kapcsolja a «spritzerek» növekvő száma, nemcsak a nyelvek, de a szívek is megoldódnak. Eleinte nyikorog, majd a bortól egyre olajozottabban felpattan a múltak zárja s a merev hangszálak rozoga grammofonján vidám, tréfás vagy szomorkás gassenhauereket recseg. A nyáron egy vasárnap délután különösen ünneplő hangulat uralkodott a zsúfolt kis kocsmaudvaron. Az arcok világítottak, mint piros üveggömbök a nyári kertben, zajosan csörömpöltek a poharak, sűrűn ürültek a fiaskók s az egy szál személyzet, tömzsi, fehér, vászonkabátos legény homlokát már kiverteaverejtékaszaporarohangálásban.
Egyszerre csak azután minden zajt legyűrt és hirtelen meglepetésszerűen csendet teremtett egy lágyan simogató tenorhang:

 «Wien, nur du allein . . .»

Az egész kis udvar öreg eperfájával, fiatal, fehér
fürtjeit fitogtató ákácaival együtt egyetlen nagy figyelemre hegyeződő füllé, egyetlen, lélegzetét visszafojtó tüdővé varázsolódott.
Elhangzott a bécsi érzelmes dalocska utolsó akkordja is. Feldübörgött a taps és ujjongó kiáltások csattantak el: 

«Bravó, Sáni!»

Elcsodálkoztam kissé a nagy ováción, melyet a derék Sáni — amint szomszédomtól megtudtam, a dalos budai kárpitos-legény — nem hallhatott, mert rádió-hangszóró közvetítette az énekét. De Sáni valamit az éteren át megérezhetett, mert néhány pillanattal később már újból lágyan tremolázott a hangja az évtizedek során egyre fáradtabban baktató szerelemről, meg a borról, mely egyedüli örömként marad meg a végén a szív tavaszától messzire sodródó öreg ember számára.

A csintalan, vén kaputosok és kedves mámlkák sóhajtó kórussal kísérték a rádióénekest s ismét úgy ünnepelték, mintha testi jelen valóságával is megörvendeztette volna őket.
Magam is elandalogtam kissé s éppen ezért meglepetten és értelmetlenül bámultam a fehér tányérra, melyet a cigányprímás közismert mozdulatával helyezett orrom alá egyik joviális öreg borozó:
Sánmak — mondta.
— De hiszen ... — próbáltam magyarázatot
kérni, ám nem engedte befejezni s szavaimba vágott:
— A Sáni a rádióban énekel, de egy óra múlva itt lesz és folytatja.
Leszerelve, belehullajtottam egy húsz fillérest a tányérba, jóízű nevetést fojtottam vissza magamba s néztem, hogy az öreg tányéros hogyan adóztatja meg sorra a vendégeket a rádión át éneklő Sáni javára.
Buda egy kis újításért nem megy Pestre. Az úttörő rádió-tányérozással is megmutatta ezt. 

Várkonyi Titusz


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése