1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. december 3., csütörtök

TABÁNI VENDÉGLŐK:A BURGZSANDÁR


BURGZSANDÁR


Az első BURGZSANDÁR  a testőrségilaktanya mellett volt az Attila út 32-ben

Kabon József majd 30 évig korcsmáros, miután a testőrségtől leszerelt. Kezdte az Attila utcában, ott15 évet húzott le,  majd átmentette székhelyét a Palota térre . Utódja Ertl József  később Bagyiknénak adta át a stafétabotot.

„Nagyúri csemegékre tetszenek áhítozni? A Tabánban erre is van megoldás. Kabon József a palotaőrségtől leszerelve az 1880-as években kocsmát nyitott az Attila úton. A "Burgzsandárnál" fillérekért lehet kóstolgatni a királyi lakomák maradékát.
Jut bőven mindenkinek. Ferenc József sietősen és keveset eszik, viszont ha ő befejezte, az egész vendégseregnek ott kell hagynia az asztalt. A roskadozó, jóformán érintetlen tálak pedig már ereszkednek is a völgybe, a kockás abroszos kisvendéglő kuncsaftjai elé.
A mai Attila utcában működött a XIX. század hetvenes-kilencvenes éveiben a Burgzsandár nevű kisvendéglő. A firma gazdája bizonyos Kabon Elek volt, aki fénykorában a budai várban volt palotaőr. Mivel kiváló kapcsolatokat épített ki hajdani munkaadóival, elérte, hogy a konyhán megmaradt ételeket ő kapja meg. A tekintélyes adagokat egy forintért kínálta – ez egy teljes vacsoráért vagy ebédért akkoriban nem számított soknak. Meg ugyan nem gazdagodott belőle, de a tisztességes élethez elég volt a Burgzsandárból  származó bevétel. ”
(F:Saly Noém:Kiskocsma,kispörkölt)
   
                                                     
 MI LEHETETT A BURGZSANDÁR ÉTLAPJÁN

 Nem tudunk másra gondolni, mint arra hogy Ferencz József kedvenc ételeit tálalták fel.
Dél-ausztriai mézpálinka,Bécsi omlett,Rösti (alaprecept),Emmentáli sajtos rösti
Salzburgi nokedli,Sváb galuska ,Bécsi krumplileves,Császárgulyás ,Fiáker Gulasch
Grazi vadászleves,Jegelt pórés cukkínileves,  Marhagulyás szaftosan,Muflongulyás vörösborral
Spárgaleves,Svábleves,Tejfölleves ,

Világos húsleves,Palacsinta levesbetét,Zaftos gulyás (Gulyás bécsi módra),Bécsi házi kocsonya ,Bécsi szelet,Fácánsült,Fogolypecsenye
Halkocsonya,Jérce tiroli módon,

Magyarvadász pecsenyéje,Marhasült Metternich módra
Nyúlpecsenye,Pikáns jérce,Salzburgi sertéssült,

Stájer sertésragu,Stíriai jérce, körettel
Tiroli csirke,Tiroli máj,Vaddisznó pikáns mártásban,  Zellerdorfi göngyölt oldalas
Bécsi barackos lepény,Bécsi farsangi fánk ,

Bécsi gyűrűfánk,Bécsi kocka,Bécsi kokárda
Bécsi kugló,Bécsi linzertorta,Bécsi morzsa,Bécsi narancstorta,Burgenlandi koszorú
Császársmarni,Császárrétes ,

Demels bécsi cukrászat marcipános tallérja,
Ferenc József csokoládéja,Ischli fánk,
Jäger-tortaszeletek,Pischinger torta,
Puncstorta Ó-bécsi módon


Nem lehetett rossz sorsa a vendégnek a császár budai jelenléte idején a fenti ételek láttán,már a felsorolástól is összefut a nyál a szánkbn. A királyi asztalról származó ételek bizonyára nagy nápszerűségnek örvendtek. Bár a császár felsorölt ételeinek legtöbbje polgári konyhát sejtet, de azért volt itt néhány gourmandnak való étek is: muflon- meg fogolypecsenye,fácán sült nem beszélve a bajor, tiroli vagy osztrák édességekről, s mindez hosszúnyakú palackokból származó legfínomabb borokkal leöblítve. Rádásul a vendég elmondhatta –azt ettem, amit a császár –ha nem is az udvarban, de az udvaron, -mármint a Burgzsandár udvarán- s mindezt kedvezményes áron!



Aki maga is meg akarja kóstolni e királyi étkeket annak a recptek itt sorakoznak elkészítésre várva
Forrás: Az osztrák konyha Szerző:Klement András  www.gasztrokaland.hu

                                                                                              
    Ferencz József kedvenc étele saját szakácsa Marsall József receptje szerinti  Marsall-máj

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése