1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. április 12., kedd

FŰRÉSZMALOM A DÖBRENTEI UTCÁBAN




Döbrentei utca 9 (2002-12 között a Tabán Múzeum )



No, nem most, mintegy kettőszázötven évvel ezelőtt!
Igen érdekes tervsorozat maradt fenn Buda szabad királyi város Építő és Szépítő Bizottmánya jóvoltából a Fővárosi Levéltárban HU BFL - XV.17.a.302 - 140 számú levéltári jelzet alatt abból az időből, amikor az utca névadója meg sem született, amikor a szomszédságban az 1739-es nagy pestisjárvány után megszaporodó adományokból éppen felépült az Alexandriai Szent Katalinról elnevezett katolikus templom, melyhez egy ferences kolostor simult, (templom harangtorony nélkül, mert azt több mint 100 év után fejezték csak be ) A mai Apród utcai fertályon viszont régóta működött az ARANY PERETZ fogadó, a nagyhatalmú budai polgárcsalád, a Krammerlaufok kezelésében. Ekkortájt a Tabán későbbi híressége -a magyar Horác ,Virág Benedek atya- is épp csak megszületett. A hely története ( ma Döbrentei utca 9 -Apród utca 10) mintegy az egész Tabán históriájanak sűrítménye

"hosszan sűrüsödött, tömörödött gránitdarabka, minden szemcséje egy-egy pillanat a Tabán történetéből"(Saly Noémi.A Virág Benedek ház)

Ilyen színes és érdekes pillanatot örökít századokon át az a kilenc tervvázlat az 1700-as évek közepéről, amely a Bizottmánynál engedélyért esedezik egy fűrészüzem felállítása céljából

A XVIII. század közepén bizonyára nagy igény volt az építkezésekhez egy fafeldolgozó fűrészüzemre, amelynél a víz erejét kívánták hasznosítani. Érdemes a mai kor technikai vívmányainak tudatában a kor megoldásait szemlélgetni, böngészni a tervrajzok megpillantásakor.

Forrás: Fővárosi Levéltár
            Saly Noémi:A Virág Benedek ház










































































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése