Két évvel vagyunk a nagy tabáni tűzvész után,József nádor iparkodik egy rendezettebb átláthatóbb , kevesbé kusza városzserkezet kialakításán a Vár körül, segíti az ujjáépítést. Napoleon éppen Moszkva felé tör előre a Nagy Armadával. De a mindennapi életnek is mennie kell, mégpedig szabályozottaan. A pest-budai városvezetés elejét veendő a csalásoknak és visszaéléseknek az alábbiak szerint regulázza meg a fogadósokat, vendéglősöket, útszéli csárdák
üzemeltetőit:
LXVII. Szabad Királyi Buda és Pest Városokban a' közönséges helyeken az az, az úgynevezett Traiteuröknél (vendéglős)portio számra ki szolgáltattni szokott Ételek következendőképpen határoztattnak meg.
Egy portio leves bár melly féle légyen a — — 2 krajcár
dto Tehén hús a' hozzá valóval együtt — — — — — — — 6 krajcár
dto Bár mely néven nevezendő Tzuspeis (csuszpájz =főzelék 7 krajcár
dto Betsinált ide értvén a'böjti eleséget is 10 krajcár
dto Tésztás étel — —10 krajcár
Egy portio Rostélyos petsenye, avagy vese petsenye — 6 krajcár
dto Sertvés hús —10 krajcár
dto Tsibe petsenye — — 10 krajcár
dto Liba vagy Kátsa petsenye 10 krajcár
dto Pulyka, vagy borjú hús petsenye — — — 5 krajcár
dto A' Sült halnak bár mely neme — — — — 15 krajcár
Meg Jegyzés. Bár mely petsenyéhez a' fentebb ki tett Taksák mellett salátát is adni kötelesek a' Kotsmárosok.
Ha pedig egy Társaságban többen esznek, ezen esetben három tál ételért fog fizetni minden személy. ---12 krajcár
Azon esetre ha a' három Tál ételen kivül petsenye is adatik
, fog fizetni minden személy -----------------------18 krajcár
Hat Tál ételért, ide nem értvén a' Bort, és a' K— 36 krajcár
I.
Meg Jegyzés. A' Kenyeret avagy zsemlyét azon az áron kötelessek adni a' Kortsmárosok és Vendég fogadósok, a'mellyen magok veszik a' Péktül, annál többet pedig a' vendégtül venni szabad nem lészen.
II.
Meg Jegyzés. A' bor ki vévén a' Tokait, Ménesit, avagy a' külső Országi Borokat itze és Messzely számra, igaz mértékben adattasson a' Vendégnek, következőleg a' közönséges Bornak Bouteillákban való adattatása átallyában tiltatik.
Jó étvégyat a Tsibéhez meg a Tsuszpájz-hoz, akarom mondani zum Wohl! Ja, és a kadarkát itzében kérjük!
Forrás: Bárth János: Pest-Pilis-Solt vármegye 1812. évi ár- és bérszabása
üzemeltetőit:
LXVII. Szabad Királyi Buda és Pest Városokban a' közönséges helyeken az az, az úgynevezett Traiteuröknél (vendéglős)portio számra ki szolgáltattni szokott Ételek következendőképpen határoztattnak meg.
Egy portio leves bár melly féle légyen a — — 2 krajcár
dto Tehén hús a' hozzá valóval együtt — — — — — — — 6 krajcár
dto Bár mely néven nevezendő Tzuspeis (csuszpájz =főzelék 7 krajcár
dto Betsinált ide értvén a'böjti eleséget is 10 krajcár
dto Tésztás étel — —10 krajcár
Egy portio Rostélyos petsenye, avagy vese petsenye — 6 krajcár
dto Sertvés hús —10 krajcár
dto Tsibe petsenye — — 10 krajcár
dto Liba vagy Kátsa petsenye 10 krajcár
dto Pulyka, vagy borjú hús petsenye — — — 5 krajcár
dto A' Sült halnak bár mely neme — — — — 15 krajcár
Meg Jegyzés. Bár mely petsenyéhez a' fentebb ki tett Taksák mellett salátát is adni kötelesek a' Kotsmárosok.
Ha pedig egy Társaságban többen esznek, ezen esetben három tál ételért fog fizetni minden személy. ---12 krajcár
Azon esetre ha a' három Tál ételen kivül petsenye is adatik
, fog fizetni minden személy -----------------------18 krajcár
Hat Tál ételért, ide nem értvén a' Bort, és a' K— 36 krajcár
I.
Meg Jegyzés. A' Kenyeret avagy zsemlyét azon az áron kötelessek adni a' Kortsmárosok és Vendég fogadósok, a'mellyen magok veszik a' Péktül, annál többet pedig a' vendégtül venni szabad nem lészen.
II.
Meg Jegyzés. A' bor ki vévén a' Tokait, Ménesit, avagy a' külső Országi Borokat itze és Messzely számra, igaz mértékben adattasson a' Vendégnek, következőleg a' közönséges Bornak Bouteillákban való adattatása átallyában tiltatik.
Jó étvégyat a Tsibéhez meg a Tsuszpájz-hoz, akarom mondani zum Wohl! Ja, és a kadarkát itzében kérjük!
Forrás: Bárth János: Pest-Pilis-Solt vármegye 1812. évi ár- és bérszabása
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése