1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2018. július 2., hétfő

TABÁNI ORGONÁK



Talán kevesen tudják, hogy Zerkovitz Béla a"slágerkirály" mellett ,a család egy másik tagja is jeleskedett a könnyű műfajban
dr Zerkovitz István


.Ő szerezte a "Tabáni orgonák "c operett zenéjét.A darab bemutatójával egyidőben (1934 június 15) a Budai Szinkörtől
nem messze még javában hallatszott a Tabánt
bontó csákányok kopácsolása.

Így ír erről a korabeli újság:
Az utolsó csákányütések most rombolják szét Tabán megmaradt köveit,rövid idő múlva márnyoma sem lesz ennek az ősrégi romantikus városrésznek.
De a köművesek csak a zeg-zugos utcákat tudják eltüntetni,a romantika megmarad.Ábrándos dalszövegírók és operett-librettisták nem engedik nyomtalanul elporladni a pesti szerelmesek külön birodalmát.
A Tabánról szól a Budai Színkör megnyitó darabja is.
Cz.Nemes Gyula és Tary Mihály egy tabáni cukrászda köré fonják érdekes történetüket a budai kislányról, akiből világhírű revüsztár lesz, az öreg hercegről,aki beleszeret a kislánybaés feleségül akarja venni s a földbirtokosról, aki sok félreértés után feleségül is veszi.



címszereplők: Kováts Kató és Nádor Jenő

A librettóhoz Zách István (dr Zerkovitz Isván.szerk) írt fülbemászó kellemes zenét, bizonyos,hogy néhány száma rövidesen népszerű lesz

A librettóhoz Zách István (dr Zerkovitz Isván.szerk) írt fülbemászó kellemes zenét, bizonyos,hogy néhány száma rövidesen népszerű lesz"

Nem is lehetett volna szebb újévi üdvözlet ,mint a Zerkovitz család egyik leszármazottjának adatközlése, melyért ezúton is köszönetet mondok. (adatközlés:2010 Január) (2010-es cikk ítt)

Színház 


Emlékszel-é még a vén Tabánra ?... 

Ott húzódott msg apró, kopottfalu házacskáival a Gellérthegy lábánál. A vén Tabán nem szerette a napsugarat. A büszke Pest kis Hamupipőkéje csak akkor kelt életre, amikor a Göncöl- szekere az égboltozat sűrű kék palástjával átölelte a budai hegyeket... a szűk uccácskákban kigyúrtak a gázlámpák... és a hegyekről, meg a Hofváth-kertből az orgonák, akácok friss illatát hozta az enyhe szellő__ 
A kis aleander-fás apró vendéglőkben, ilyenkor zengett a „sramli-muzsika“ és gumikerekű határokból elegáns pest i ura k, a s szonyságok siettek feledni Pestet, a fényt, a csillogást s menekültek egy kis poézisért, egy kis romantikáért az öreg Tabán falai közé__ 
E gy ilyen szerény kis tabáni cukrászda romantikus életét festi ez a bájos operett, melynek fiatal szerzői nemcsak librettóval, de fülbemászó muzsikával is a nagyslágerek színvonalára röppentették a Tabáni orgonákat. 
A Tabáni orgonák — csakúgy, mint az Ördögiavas'— már a bajai évadban kiáltotta a premier tüzpróbáját s igy a közönség egy pompásan összehangolt, precízen gördülő operettet kap. Viry Judit, a kassai Magyar Szinház éveken át Ünnepelt primadonnája mutatkozik be ez estén s bizonyos, hogy egyszerre be is evez közönségünk sZeretetébe. A bonviván szerepben ismét Nagy Gábor nyújt elsőrangú alakítást. Gellérl Marika,a már kedvenccé várt szubrettprimadonna ebben a szerepben is ragyogó alakja a színpadnak. Erclődy Kálmán uj tánckreációival szerez ismét babérokat. S ez estén lép fel előszóra pécsi közönség régi, kedvenc kómikája, Egry Berta, Koltay Gyula, Késmárkу Kálmán, Soproni József, Danis Jenő kezeiben vannak a darab főszerepei, akik lelkes igyekezettel viszik kiemelkedő siketre a Tabáni orgonákat. A tabáni orgonák péntektől kezdve minden este műsoron van.

Pécsi Napló, 1934. november (43. évfolyam, 247-270. szám)1934-11-09 / 252. szám

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/PotPeeGlPyA" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése