1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. augusztus 16., kedd

HELYI HÍREK ANNO 1906 LEFARAGJÁK A GELLÉRTHEGYET


A GELLÉRTHEGY




Egy fejlődő, gyarapodó, viruló nagyváros olyan, mint egy tenger, a mely állandóan — dagályban van. E tenger hullámai kőből valók. Hatalmas épületek, templomok, paloták, bérkaszárnyák és mennél elevenebb, lendületesebb a fejlődés, a kőhullámok annál sűrűbbek és annál nagyobbak. Város, a melynek a fejlődése erősebb lendületű, gyorsabb és merészebb lenne, mint Budapesté, alig van Európában. Ez a háztenger oly hamar és oly széles terjeszkedéssel nőtte ki az eredeti medrét, hogy immár azt se lehet tudni, hogy melyik is volt hát ez az eredeti medre. A fejlődésnek állandó és rohamos dagálya szinte negyedszázadonként megdupLázta ezt a várost, terjedelemben is — magasságban is



A földszintes házak helyén emeletes paloták teremtek és mindig több három- meg négyemeletes házat kellett építeni, mint a hány földszinteseket lebontottak. Ez a szétáradása a városnak a fizika szabályai szerint indult. A kőhullámok először is azt a tájat borították el, a melyik — alacsonyabban feküdt. A sikvidéket. A balparti város, a lapos földön épült pesti oldal nőtt, tágult, terjeszkedett, házzal borítva el mezőt, homoksikot, mocsárföldet. A hullámos földü, hegyek oldalára kapaszkodó Buda a fejlődésben nem tudott lépést tartani vele. A pesti oldalon már szinte végtelen rendekbe sorakoztak a sok emeletes, tornyos paloták: Budán még háborítlanul szerénykedtek a mohos tetejű, régi apró házak, a Gellért-hegy lejtője meg tisztára falu volt, szórványosan meghintve félig a sziklába ásott törpe vityillókkal. Mintha csak aludt volna az egész hegy; a fején is ott volt a háló­ sipka : a czitadella. 


De néhány esztendővel ezelőtt ezen a parton is beköszöntött a dagály. Talán abban az időben, a mikor a magyar király gyönyörű új palotája odakerült koronának a Vár-hegy homlokára. Buda egyszerre csak versenyt kezdett épülni Pesttel és a Vár-hegy mellett a szomszédos Gellért-hegyet is munkába vette a haladás. Preparálták arra, hogy város legyen belőle. 






A Dunára néző meredek oldaláról a veszedelmesen kiugró sziklatömböket, a melyek közül néha egy-egy le is szokott zuhanni — leberetválták. Északi lejtőjén az erdőt ligetté fésülték és a zöld hegyoldalt szelid emelkedésű csavargós szerpentin-út fehér szalagjával ékesítették. 






A hegy tövében hatalmas, diszes karos lépcső alapján gyönyörű park termett, a melyet immár az elhordott viskók helyén emelkedett pompás paloták szegnek. A mesterséges vízesés fölött, félkörbe sorakozó oszlopok körül Szent Gellért szobra tekint a körüle támadó új világra, a melyet a két új hid ere táplál élettel, elevenséggel. 



A Gellért-hegy régi, bozontos egyszerűsége, elhagyatottságának vadsága ós falusias romantikája nagy részében immár a múlté. A mi még megvan belőle, azt is nagy falatokban nyeli el a jelen. A Gellért-hegy megszűnt táj lenni: immár város lett belőle. Töretlen hátára ráül az egyre terjeszkedő Budapest és elborítja a maga mozgalmasságával, elevenségével.


Vasárnapi Újság 1906 július 20

Balogh Rudolf felvételeivel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése