1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2015. október 13., kedd

ÉLT 29 ÉVET.....FEHÉRSAS TÉRI POLGÁRI....


Ez volt a régi polgári....

A Vasárnapi Újság 1906 júniusban örömmel  adja tudtul,hogy felépült a főváros legszebb iskolája:
"ÚJ ISKOLA A FŐVÁROSBAN. Fényes új otthont épített ismét a főváros a magyar népművelésnek. A budai Fehérsas-téri polgári fiú iskola, mely Balázs építész tervei szerint készült, úgy külső, mint belső berende zés tekintetében szinte páratlanul áll nemcsak Magyarországon, de még a külföldön is. Az iskola, mely Bárczi tanácsnok lelkes kezdemé­nyezésére épült, a régi Szarvas-téri^skolát van hivatva pótolni. A régi iskola a Szarvas-tér ós Krisztina-körút sarkán álló ősi klastromépületben volt elhelyezve. Ez a régi iskola, mely még Mária Terézia idejében épült és nemsokára áldozatul esik a pusztító csákánynak, Budapest egyik legrégibb és egyik legeredetibb épülete és vele eltűnik a földszínéről Budának egyik legérdekesebb emléke. Az új iskola teljesen megfelel a modern kor igényeinek. A Gellért-begy aljában négy felől szabad homlokzattal a tágas ós fás Fehérsastéren, Budapest egyik legszebb helyén épült Az iskola homlokfalai magyar stílű falfreskókkal és kétfelől díszes mozaik-képekkel vannak ellátva. Az osztályok tágas, világos helyiségek, a bú­ torzat, valamint a fali díszítés is, stilizált magyar motívumokkal van ékesítve, a tágas és világos folyosók fűtőkészülékekkel és aszbesztburkolattal ellátva. A második emeleten vannak a szertárak és a Madary tervei szerint bútorozott igazgatói iroda, meg az ifjúsági és tanári könyvtár, továbbá a Kimnach festőművész utasításai alapján berendezett rajzterem. Külön épületet foglal el a kb. 1000 embert befogadó tágas tornacsarnok, mely szintén a legdíszesebben és bármely nagy sportcsarnoknak is dicsőségére váló czólszerűséggel van berendezve. Van az iskolának még két külső és egy nagy belső udvara is, hol a tanulók a szünetekben és torna-órákban szabadon mozoghatnak és játszhatnak. Ez a minta-iskola, mely a fővárosnak sok százezer koronájába került, mely bátran nevezhető az ország legszebb iskolájának, méltán arra van hivatva, hogy fogalmat adjon a nálunk járó idegennek arról, mennyit áldozunk kultúránknak ós a népmívelésnek."
És itt az új polgári iskola.29 évet élt.Tényleg drága iskola volt!


A felsői kép jobbsarkának egy részlete szerényen rejti Tabán leghíresebb kocsmájának képét a régi polgári mögött  anno 1906 BurgerJózsef kocsmáros idejéből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése