1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. július 20., szerda

KRÚDY-MONDÁS

Köztudomású,  hogy Krúdy Gyula  mennyire  szerette a kiskocsmákat, Buda, Óbuda levendulaillatú vendéglőit. Szerette  a  jó   bort, de  még  jobban  a  kocsmák ételkülönlegességeit. írásaiban sok szó esik az ételekről, az ételek elkészítésének módjáról, az ízekről,  fűszerekről. Báró nem szeretett főzni, nagyon értett az ételekhez, a  régi  konyhák  specialitásaihoz.  Csöndben  elüldögélt egy pohár bor mellett,  s  álmodozva  merült el régvolt idők  szépségeiben.  Ha  megéhezett,  jóízűen  evett, dicsérve  ételt és  szakácsnőt.  A  vendéglősök megtisztelve érezték magukat, ha Krúdy benyitott hozzájuk, ha ízlett neki az aranyszínű kispörkölt.
Gyakram  megesett,  hogy baráti  társaság  ülte  körút asztalát,  s  adomázva,  nevetgélve  múlatták  az  időt. Krúdy  volt  mindig  a  leghallgatagabb  a  társaságban, ritkán  lehetett  szóra  bírni,  ám  ha  megszólalt,  mindig mondott valami emlékezeteset.
Egy ízben arról beszélgettek, kinek ki a kedvenc írója, s milyen könyvet szeret. Mikor már mindenki nyilatkozott, Krúdyt is megkérdezték,  mit olvas a  legszívesebben.
Ó huncutkásan  félrehajtotta  a  fejét és  azt mondta:

— Mit is? Hát az étlapot. -


A Hét 1992/2 (37. évolyam, 27-52.
szám)1992-07-03 / 27. szám













Krúdynak igaza volt!


Kivonat Krúdy kedvenc vendéglője (Kéhli) mostani étlapjából- 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése