1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. október 7., péntek

KRÚDY GYULA HAGYATÉKÁBÓL


Krúdy fotója a Mély Pincéről a hagyatékban

Krúdy Zsuzsa hagyatékában fellelt fotó, mely valószínüleg a nagy író számtalan kabátzsebe valamelyikében lapult az el rejtett tartalék pengők mellett,hogy kedvenc kocsmájára emlékeztesse

.Olvasói kérdés:

János Seregélyesi
Régi fényképek távlatából és kivülről,nehéz elképzelni mi lehetett a Mély Pince vonzereje ? De hát a vendéglátás is a titkok világa...

Tabán Anno 
Nyilt titok volt akkortájt, hogy a Mély Pince volt a legolcsóbb vendéglő a Tabánban, de a kuncsaftok elsősorban nem ezért szerették látogatni .Poldi bácsi művészetpártoló lévén azzal édesgette magához a művészeket,hogy míg máshol a "hitel alma" dívott,hitelre itatta a szobrászokat, lirai költőket, újságírókat ,operaénekeseket, magyarán előre ittak a gázsi bőrére.Persze azután ,ha bejött a zsozsó, becsületbeli ügy lett megadni a cehhet.
Vonzó volt az is,hogy a világot járt Joszó prímás hegedült a nagyérdeműnek. esténként, reggelente meg ha nem volt vendég, kitakarította az ivót egy meszely borért. Poldi bácsi Krúdynál még arra is vetemedett,hogy saját lánya hegedűjátékával mulattatta. Verndégcsalogatónak az sem volt utolsó,hogy nem étlap szerinti menüt szolgáltak fel ,de kolbászt,tokaszalonnát , zsiroskenyeret hagymával erőspaprikával, rá csopaki rizlinget pókhálós palackokból. S ha a vendég a strapától kidőlt nyugodtan elalhatott a hátsó szobában. Nem véletlenül irta Krúdy a vendégkönyvbe hogy a Mély Pincében töltötte élete szép napjait és éjszakáit.Hol van manapság ilyen kiszolgálás?



Krúdy vendégkönyvi bejegyzése

A bejegyzést kevesebb mint 2 évvel halála előtt rótta gyöngybetűivel a vendégknyvbe 1931 májusában.

Krausz Lipót kocsmáros a híres írót betegágyánál és halálában sem hagyta cserbe. Krúdy kívánságára orvosságos üvegben egy liter jófajta borocskát csempészett be a kórházba ,melyet ott helyben közösen ittak meg. Halála után több mint 20 éven át barátjára emlékezve kijárt az író sírjához azon keseregve, hogy a főváros még mindíg nem állíttatott az írónak méltó síremléket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése