1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. január 16., szerda

32-ES BAKA VAGYOK ÉN....

Véletlenül bukkantam rá, felkeltette az érdeklődésemet, mert a dal apósom kedvenc nótája volt, magam is hallottam tőle dudorászni, ha estelente leültünk egy pohár bor mellé nosztalgiázni.


Eredetileg egy Ábrahám Pál operett betétdala 1928-ból. A német UFA filmgyár 1929-ben magyar témájú filmet forgatott  „Melodie des Herzens" címmel  magyar  helyszínekkel és magyar mellékszereplőkkel.

Főszereplő az akkor híres Willy Fritsch, partnere  Dita Parlo. Szerepel benne Körmendi János és Mály Gerő is. A  magyar bemutatóra  "Vasárnap délután 1/2 4-kor" címet kapta 1930-ban mutatták be az Uránia moziban.  1930-ban új korszak nyílt az Uránia történetében. Pekár Gyula eladta a mozit a német UFA Filmgyárnak, ettől kezdve UFA Palota lett belőle, s főként az UFA filmjeit játszotta nagy sikerrel.
Ezek között volt első a
"Vasárnap délután 1/2 4-kor" 

Szinházi Élet:


Magyar rendőr magyar nyelven igazítja útba Balog Julikát — az egész világon

Világszerte magyar szó, magyar ének csendül fel ennek a filmnek az előadásán. 
A „Melodie des Herzens", amelyet Budapesten Vasárnap délután cimen mutatták be, elejétől végéig magyar beszéddel és magyar énekkel. Magyar film Berlinben, Bécsben, Párizsban, Londonban, Zürichben és Stockholmban.

 A pesti lovasrendőr zengzetes magyar nyelven igazítja útba Balog Juliskát a Pestre vetődött kis cselédleányt a világ minden nagy filmszínházában, ahol ezrek és ezrek élvezik, könnyezik végig azt az édesbús történetet, amelyet a magyar Székely János írt. A tavaszi virágjukban pompázó fák alatt, a szőlőhegyen, a Tisza partján, a pesti vurstliban magyar dal és magyar szó teszi hangossá a Vasárnap délulán-t. Budapest sohasem volt még olyan szép, olyan káprázatos tündérváros, mint ezen a filmen. 


A "Vasárnap délután" magyar bakáját Willy Fritsch, az egész világon népszerű német filmszínész játssza, aki olyan hamisítatlan magyar kiejtéssel beszél és énekel a filmen, hogy akármelyik pesti operettszínház rögtön szerződtethetné bonvivannak. Dita Parlo, aki a kis cselédlány szerepét játssza, két ragyogó nagy fekete szemével, törékeny finom alakjával és kellemes bársonyos hangjával a legridegebb nézőtéri skótot is meghódítja egy csapásra. 
milyen remekek a film magyar színészei! Mály Gerő és Körmendi János öreg magyar parasztjának dialógja olyan tökéletes, mintha Gárdonyi írta volna és szinészi játékban annyira emberi érték, hogy a Nemzeti Színház színpadának is díszére válnék.

D. Ligeti Juliska, Dezsőffy László, Pethes Sándor és valamennyien, akik a "Vasárnap délután" többi kisebb-nagyobb szerepét játsszák, tökéletesen oldották meg színészi feladatukat. Az egyik legelőkelőbb berlini kritikus igazán joggal állapította meg erről a filmről, hogy „megszületett az első igazi nagy beszélőfilm!" 
Az Ufa Erich Pommer produkciójának nagy filmje, amelyet mesterien rendezett a magyar származású Hans Schwarcz, megnyitó filmje a legszebb pesti filmszínháznak. Az Urániát az Ufa  fejedelmi bőkezűséggel építette, alakította át gyönyörű mozipalotává varázsolta, hogy a nagy magyar beszélő- és éneklőfilm méltó díszes keretben indulhasson el a magyarországi siker útjára.

A film egy romantikus jelenete hol is játszódhatna másutt , mint az akkor még romjaiban de álló bontásra ítélt Tabánban.

Képünkön:Andalgás éjjel a Hadnagy utcában....


! Eredetileg ez egy operett részlet Ábrahám Pál - Fricsay Richárd: Az utolsó Verebély lány c. operettből (1928) A fenti előadást a POLIDOR kiadó jelentette meg 1929-ben. Előadja a Schachmeister zenekar, énekel Ambrózy Ferenc. A bakelit lemez hangzását felújította Molnár Tibor hangrestauráló. Újkori kiadása a MUSICA HUNGARICA Lemezkiadónak köszönhető, akik a NEMZETI ZENEI KÜLÖNLEGESSÉGEK sorozatban jelentették meg MAGYAR VIRTUS albumukban



32-es bakák emlékműve  Budapest VIII.ker Baross utcában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése