1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2019. június 22., szombat

TABÁNI SZÖKŐKÚT


Várakozás a kútnál



Irta: Barabás Gyula
Hétfő, 1942 (5. évfolyam, 1-52. szám)1942-08-17 / 33. szám

A tabáni park szökőkútjánál állok. Most készült el, de még nem működik, vize csendesen húzódik meg a medencében. A kút nagyvonalú és engedékenyen olvad bele a tájba. Háttérben a barna téglafal középkori várbástya hangulatát árasztja, körül most ültetett kicsi fák már megkezdték az életet. A kutat többen állják körül, találgatják működési módját, szeretnék, ha játszana, de nincsen türelmük kivárni az estét. Akkor lesz a bemutatója, többen azonban kételkednek ebben. Két. falusi férfi is áll a medencénél. Két csizmás magyar, bizonyára most érkeztek vidékről. Darabig nézik a vizet, * aztán leülnek a közeli padra.
— Megvárjuk — mondja az idősebb.
— Azt mondják, nem is játszik ma — feleli a fiatalabb.
— Meglátjuk — szól az idősebb.
Laasan beszélnek, tőmondatokban. Ünneplőben! varinak, csizmájuk fényük, mellettük a tarisznya. Már megbeszéltek mindent és most hallgatnak. Megvárják, amíg működni kezd a kút, tálán egy órát, két órát várnak még, nekik mindegy, ők elhatározták, hogy kivárják s ezek innen nem is mozdulnak el addig. Ebbén a mozdulatlan várakozásban valami rejtelmes erő és nyugalom van. Igen. így ültek ők mindig, falusi magyarok, földművesek. ilyen szótlanul, mozdulatlanul az időben. így várták ki idegen uralmak végét, gőgösek bukását, hangosak elcsendesülését, ezzel a néma, kérlelhetetlen várakozással.
Vagy másfél óra múlva visszatértem, még mindig ott ültek. De a szűkökút már működött. A szökőkút egy tündérmese káprázatával zuhogott a magasba, ők meg hallgattak most is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése