1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. május 11., hétfő

LEKONYULT LEFOLYÓ, AVAGY A TABÁN TRAGÉDIÁJA KÉPEKBEN

Kezdetekben a századfordulón a Horgony utca utolsó háza a Fehér sas tér felé vidáman vészelte át  a múló időt, hogy úgy mondjam, nem vájt bele az idő vasfoga.

Erdélyi Mór fényképén takaros épület látszik, cseréptetővel, kőkerítéssel,a kerítésen szemlélődő kislánnyal,  a balkonon tarka virágokkal. Anno 1910


Az alábbi grafikán, ami tíz évvel később 1920-ban készült, a kislány már felcseperedett, a cseréptető még megvan, de a kerítés leomlott, ideiglenesen deszka kerítéssel pótolták, a ház sarkán a lefolyócsatorna hattyúnyaka még büszkén áll.
Anno 1920




Edvi Illés Pál festménye láthatan a Tabán végnapjai közelében került vászonra, megörökítendő az elmúlást. Már nincs cseréptető, helyettesítőként saját erőből még megreszkíroztak a lakók egy olcsó korcolt bádogfedést -nem akarták nyakukba az esővizet-aztán a lebontást elrendelő felsőbb ukázra szomorúan kiköltöztek. A csatorna lefolyó hattúnyaka búsan lenyaklott, átadva magát az enyészetnek. a tragédia beteljesedett. Anno 1933




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése