1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. június 7., vasárnap

PUSZTULÓ TABÁN ANNO 1913

A világháború előtti utolsó békeévben befejezett tény , a Tabánt a lehető lerövidebb időn belül le kell bontani. A megújuló városrész ngyszabású terveit gipszmodellben állították ki a nagyközönség elé közszemlére. Wargha l tervei alapján .Úgy tűnt, a megsemmisülésnek semmi sem áll útjába, aztán mégis.. Ferencz József hadüzenete adott húsz év haladékot. Ktört az első világháború..

A pusztuló Tabán 
Érdekes ujság 1913 augusztus


Tabánt, a főváros és Buda legérdekesebb régi részét, végérvényesen halálra ítélték. Elkészült az uj szabályozási terv és gyorsan kerülnek lebontás alá a régi házak, kicsi viskók, az az egész környék, mely a főváros legrégibb emlékeit őrzi. Eltűnnek a kacskaringós utcák és kivesznek belőlük a régi házak, földszintes épületekkel körülzárt udvarok, kis budai kocsmák hogy helyet adjanak egy uj diadalmasan fejlődő városrésznek. Régóta tart már átformálódása ennek a vidéknek, de most visszavonhatatlanul megkondult felette a halálharang, a Tabán halálra van Ítélve.


(Vargha László amatőr fotóival)




Fesőhegy utca madártávlatból 1913

Ugyanez közelről  20-as évek







1930 körül az emeleti teraszt lebontották, előtünt mögüle a pince


Holdvilág utca ahogyan eddig nem láttuk..


1930-ra a kis sarokház a kerítéssel már lebontva..


 Balra fordulva a gázlámpánál vett irányt a szokásos húsvéti körmenet a gellérthegyi stációk félé



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése