1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2020. július 11., szombat

HA TÖBBÉ NINCS MÁR TABÁN...




Gyászközgyűlést tartottak a tabáni muzsikusok, pincérek, kucséberek és vándorköltők 
Magyar Hirlap, 1934. április (44. évfolyam, 73-96. szám)1934-04-20 / 88

Miklós cár cigánya, Krúdy Gyula udvari zenésze és más bohémek emlékei 

 „Mi lesz velünk ezután, 
alkonyatkor, tíz után, 
ha többé nincs már Tabán?" 

A halálraítélt Tabánról már sok nekrológ jelent meg a lapok hasábjain. Legtöbbször álpátosszal siratták el a kiskocsmáiról és zegzugos uccáiról híres városrészt, ahol szerelmes párok karonfogva andalogtak holdas éjszakákon. A régi jó Budapest romantikus emlékei közül egy ismét a múlté lesz, a Tabán...
Az elmúlt szombaton, délután öt órakor azok búcsúztak el a vén Tabántól, akik ott dolgoztak, ott keresték kenyerüket.

A Krisztina-körut egyik kiskocsmájában — azt lehet mondani — gyászközgyűlésre jöttek össze a tabáni muzsikusok, pincérek, kucséberek és — vándorköltök.

 Asztaltársaságot alapítottak és fogadalmat tettek, hogy mindig sok szeretettel fogják megőrizni Tabán emlékét.


Krúdy tekintetes úr udvari cigánya 



A kékterítőjű asztalok mellett tizenhatan ülnek. Kadarfröccs áll mindegyikük' előtt. Csendesen iszogatnak és tabáni emlékeiket mesélgetik .Halkan, mintha mesét mondanának. Tabán híres törzsvendégeiről és muzsikusairól van szó.

Bizony gyerekek, — mondja Pista, a főpincér -szép idők voltak azok, amikor én pikoló voltam. Krúdy Gyula, Brődy Sándor, a bécsi szép Hanzi énekesnő, színésznők, színészek, szobrászok, újságírók és más művészek voltak a törzsvendégek. 
Krúdy tekintetes urat szerettük legjobban. Poldi bácsi Mély-pince vendéglőjébe járt leginkább. Kora tavasztól késő őszig törzsvendég volt barátai társaságával. A kövér Kovács Józsi, akit egy szál cigánynak neveztek és Jacónak becéztek, volt az udvari zerésze. Azért hívta udvari zenészének, mert mindig az udvaron húzta fülébe a szomorú nótákat. 

Más zenészekre kerül sor. Nemes Kuthy Vincére, az egykori világhírű prímásra, akit Miklós cár kitüntetett. Most hetven év nyomja a vén cigány vállát. Az utóbbi években már elhagyta a bandája. Egyedül járt. Egy szál cigány lett ö is. Pajzán szövegű nótákat játszik és dalol a vendégeknek. Állandóan nála vannak azok a kritikák, amelyeket róla Írtak.

A Burghart-fivérek is hires zenészek. A hatalmas, kövér és az alacsony, sovány testvérpár citerázik és humoros dalokat énekelget Most már Pesten játszanak.

Híres volt a Szabó- és a Mdr//p-schrammelzenekar. A Márffy-schrammet most az Új Szederben muzsikál, Keczel Béla a prímásuk.
Buday Gyurka, a fekete Lajcsi, komáromi Szabó Lajos és más cigánybandák mind-mind Tabánban játszottak.
— A békeidőkben nem csodálkozott senki azon, hogy egy-egy mulatós úr százforintos bankót ragasztott a prímás homlokára, vagy annyit tűzött a vonóba. Tavaly már a húsz filléresek is ritkán estek a tányérba. Talán jobb is, hogy lebontják a régi Tabánt.., 

Vándorköltők és kucséberek... 

Leghíresebb kiskocsma a Mély-pince volt. Méltó nevezetességként emlegetik Albeckert, a Régi Szedert, a Három hetest, a Brandics- kocsmát, a Polster-féle vendéglőt, Jászai kocsmáját és az Avart. A tavasz hivatalosan akkor érkezett meg a kiskocsmákba, amikor a kertbe lehetett először teríteni. Hangulatosak, kedvesek voltak a tabáni esték és éjszakák. Muzsika, dal csendült. Tíz óra után megjelentek a kucséberek, virágárus asszonyok és a vándorköltök.
A kucséberek nagy kosárban, diszes dobozokban cukorkát, csokoládét tettek a hölgy társaságában levő úr elé.
— Pár vagy unpár? — kérdezték, miközben egy számokkal telt zacskót nyújtottak.
Ha a fogadó nyert és eltalálta, hogy páros, vagy páratlan számot fog kihúzni, a hölgy elvehetett egy csomagocskát. A derék kucséberek vigaszdijat adtak annak, akik egymásután négyszer vesztettek. Krammer bácsi, a bicegő Jóska, nevetős Klein és szigorú Lajcsi kucséberek emléke elevenedik meg.
Mari néni, — aki most a lágymányosi kocsmákat járja — viruló szép leány volt Tabán legszebb éveiben s virágárus leányok között ő vitte a pálmát. ö is elhervadt a régi virágokkal

A kiskocsmákat esténként felkeresték a vándorköltők, akik néhány fillérért vesztegették „hallhatatlan“ műveiket.
— Adjon Isten szép jó estét... Vegyen tőlem szép versecskít, — kínálta rigmusait Nemes Jámbor Kálmán költő.
Hazafi Veray János utódai közül őt ismerték legtöbben, de az árvaleányhajjal diszílett kaiapú névtelen poétára is sokan emlékeznek.
Híres költőnek indultam, — kezdte a mesét a költő s lett belőlem kocsmák poétája, így hát nem fontos a nevem...

Géza bácsit választották meg a „Tabán barátai asztaltársasága" elnökének. Mikor a vezetéknevét kérdezzük, csodálkozikGéza bácsi a szerelem szakértője :
—  Hát nem elég az, hogy Géza bácsi vagyok?
.. Minden vendég így ismer. A családi neevm egyébként Krausz, dehát pincérnél csak a keresztnév a fontos. Nem dicsekvésképpen mondom, de híres ember voltam. A szerelmeseket szolgáltam ki leginkább.
 A szerelem szakértője vagyok...


Géza bácsi így világítja meg nagy „tudományának“ titkait:
A pincérnek és zenésznek azt kell mindig tudnia, hogy szerlmespár, fiatal házaspár, vagy régi házaspár ül-e az asztalnál? .,. Mert mindegyiket másképpen kell kiszolgálni. A szerelmespárok csicseregnek mint a galambok. A férfi azt rendel, amit a nő akar. A fiatal házasok is még megjárják, de a régi házastársak, — akik arról ismerhetők fel, hogy folyton haragosak, zsörtölődnek — már nem jó vendégek. 
Ja igaz, a szalmaözvegyek a legrendesebb 
vendégekI örülnek az aranyszabadságnak és ha eleinte félve is nézegetik a bejáratot, később hangulatba jönnek és jól mulatnak. A művésznők, művészek és agglegények mindig kedves vendégeim voltak. Hej ha én elmesélném, hogy milyen nagy urakat vert haza esernyővel a méitóságos asszony... 
A szerelem szakértője szerint, a modern kor már nem bizonyult kedvezőnek a tabáni kiskocsmák számára. 

A fiú és a leány már tegezte egymást, mikor bejött. A nő kifizette a fele cechet... Hát hol lehet a hangulat, romantika, jókedv és a — kereset?... 

Órákon át beszélgettek Tabán barátai, akik elhatározták, hogy időközönként találkozni fognak. Félnyolc felé szállingózni kezdtek. A legtöbb régi kiskocsma máshol ütött tanyát. Egyik zenész kótát mutat társainak. Új dal. Így szól a refrén első sora:

Mi lesz velünk 
ezután, alkonyatkor tíz után, ha már többé nincs Tabán?...

A kis társaság könnyes mosollyal olvassa a neki oly szomorú verset...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése