1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. május 19., péntek

LAKAT ALATT MARAD A RÁC FÜRDŐ

Még éveket késhet a Rác fürdő megnyitása
Szabó Zsolt
SZABÓ ZSOLT
2017. május 18., csütörtök 09:44, frissítve: csütörtök 13:47

A Rác fürdő felújítása 2002-ben kezdődött, összesen 11 milliárdot költöttek rá. A rohamosan pusztuló ingatlan megnyitásához újabb milliárdok kellenének


Kinn vagyunk a vízből

Többé nem terjeszti elő a városvezetés, hogy 3,1 milliárd forintért az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) szerezze meg a több mint nyolcmilliárdos értékűre becsült, hét éve felújított Rác fürdőt és a mellé épített luxusszállót – tudta meg a Magyar Nemzet Bagdy Gábortól (Fidesz–KDNP).

A főpolgármester-helyettes kérdésünkre elmondta: nem tudnak védekezni azok ellen a sajtópletykák ellen, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István vagy Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc vinné a működőképesen kincset érő komplexumot. – A teljes, összességében 11 milliárd forintos projekt, amelynek korábban része volt egy, a Gellért-hegyre vezető sikló megépítése is, ma már kizárólag a felszámolótól függ – szögezte le Bagdy Gábor. Ugyanis a beruházásra létrehozott, 25 százalékos fővárosi részesedésű cég, a Rác Nosztalgia Kft., illetve a Rác Beruházó Kft. ellen a kormány stratégiai döntésével már korábban megindult a felszámolási eljárás Börcsök Sándor felszámolóbiztos vezetésével.

Hat éve tologatják a visszafizetendő milliárdokat.
A Fővárosi Közgyűlés elé februárban terjesztette a városvezetés azt a megoldást, hogy az MFB kérésére 3,1 milliárd forintért adják vissza a banknak a követelést. A pénzintézet vállalta volna, hogy befektetőt szerezve nyolc hónapon belül megnyitják a létesítményt. Azonban nem csupán az ellenzéki fővárosi képviselők nevezték „kótyavetyélésnek” a javaslatot, de több fideszes politikusnak is sok volt, hogy némi készpénz fejében lemondjanak egy sokkal nagyobb értékű vagyonról. Az sem tett jót az elképzelésnek, hogy banktitokra hivatkozva zárt ülésen próbálták meg nyélbe ütni a sokak szerint akár hűtlen kezelésnek is minősülő ügyletet. Végül Tarlós István kormánypárti főpolgármester javaslatára nyílt ülésen nem kapott minősített többséget a javaslat.

– Nem tehetünk mást, kivárjuk az eljárás végét. Kétségtelen, hogy előnyös helyzetben vagyunk, hiszen a fővárosi önkormányzaté a Rác fürdő és szálló alatti földterület, továbbá a termálvíz használati jogába is van beleszólásunk – mondta Bagdy Gábor.

A Demszky-korszakban, 2002-ben kitalált konstrukció akkor bicsaklott meg, amikor a Rác Nosztalgia Kft. 2010 előtt a csőd szélére jutott, s 6,4 milliárdos kölcsönszerződését az állami bank felmondta. A kamatokkal együtt több mint 7 milliárdos hitelkövetelést a főváros még az előző ciklusban 2,2 milliárd forintért megvásárolta, a befektetőkkel először csődegyezséget kötött, ám az immár hét éve üresen álló, állagában folyamatosan romló ingatlanegyüttes működtetéséhez nem találtak befektetőt, pedig csaknem egy éve még egy kínai partnerrel is tárgyaltak. A főváros így nem tudta megszerezni a Rác fürdő és a mellé épített luxushotel tulajdonjogát annak ellenére sem, hogy kifejezetten erre a célra hozott létre egy önkormányzati céget, a REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft.-t. A cég 2016-os beszámolóját a múlt héten tárgyalta a fővárosi pénzügyi és ellenőrző bizottság. Szaniszló Sándor, a testület MSZP-s elnöke érdeklődésünkre elmondta: ki kell várni az eljárás végét, majd a főváros akár nyílt nemzetközi pályázaton is értékesíthetné a kincset érő vagyont, és így Budapest is jól járna.

A REK Kft. beszámolójában közölte: a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt folyamatban lévő felszámolási eljárásban mindkét beruházó céggel szemben nyilvántartásba vették hitelezői igényüket.

A magántulajdonosok egyébként egy éve még alig több mint 600 millió forintra tették a rohamosan pusztuló Rác fürdő megnyitásához szükséges összeget. A városvezetés szerint ez az összeg ma akár több milliárd forint is lehet, s az elhúzódó felszámolás miatt a nyitásra még éveket is várhatunk.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.18.


TÖRTÉNELMI VISSZAPILLANTÁS

Korábbi hét cikk a témáról   a Tabán Anno-ban 
hét év távlatában:

Mit akar  az élveteg Ybl Miklós  Owen bácsitól

Nagy bajban a Rácz Fürdő

Nyithat a Rácz Fürdő


Csődben a még meg sem nyílt  Rác Fürdő


Rác Fürdő: Most őszi vagy téli megnyitásról beszélnek

Fillérekért kelhet el aRác Fürdő


Azonnal nyissák meg a Rác Fürdőt......

Foto.:VS.hu Zagyi Tibor

A bejáraton marad a felirat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése