1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2014. november 13., csütörtök

PEST ÉS BUDA TELEFONÁL



Egy százharminc éves történet

Falus László írása
Szinte hihetetlen, de az üzeneteket még 130 éve is küldöncökkel továbbították. Aztán jött a forradalmi változás: a telefon. A hívott felet először még név szerint kérték a központos kisasszonyoktól, majd valahogy így: „József 406-15”. Az 1930-as években automatikus lett a kapcsolás, megjelentek a tárcsás készülékek. Még úgy harminc évvel ezelőtt is nagy csoda volt, amikor valaki néhány évtized várakozás után hozzájutott. Az 1990-es évek közepén elterjedt a mobiltelefon, és ma már akár a villamoson is egyre több üzleti és magánbeszélgetést lehet egyszerre hallani. ¬¬

 Egy százharminc éves budapesti történet meghatározó fontosságú állomásait sorakoztatjuk itt fel, abból az alkalomból, hogy 1880 októberében Puskás Ferenc már javában készülődött: néhány hónappal később bemutatja az érdeklődő városi uraknak szédületes karrier előtt álló közszolgálati találmányát. ¬¬¬
Puskás 1879. júliusában a Rókus Kórház mögötti Gyöngytyúk (ma Gyulai Pál) utca 17. szám alatt mutatta be először a telefont, emeleti lakása és a földszint között. Erről a Pesti Hírlap hamarosan cikket közölt, az újdonság megtekintésére invitálva az érdeklődőket. Puskás és munkatársai következő másfél éve a tervezéssel és az engedély megszerzésével telt el. Irodájukat a Lövész (ma Királyi Pál) utca 7. alatt rendezték be. A fővárosi középítési bizottság 1881. februárjában hagyta jóvá a terveket, de előírta, hogy szerelés előtt meg kell szerezni az érintett háziúr jóváhagyását (ez a kikötés később is igencsak fékezte a rendszer kiépítését). Ezzel egy időben jelentette meg Puskás az előfizetési felhívást, amelyben központként már a Fürdő (a mai József Attila) utca 10. szerepel.

"Igen időszerűnek bizonyul" 

1881 februárjának vége felé a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium tisztviselői kíváncsian várakoztak Tükör utcai irodájukban egy rejtelmes fadoboz körül. Egyszer csak megszólalt egy csengő, és egyikük a füléhez tartott készülékben Puskás Ferenc hangját hallotta, a minisztérium több háztömbnyire lévő, Mária Valéria (ma Apáczai Csere János) utcai műszaki osztályáról. Így került sor az első hivatalos bemutatóra, mintegy tíz hónappal az után, hogy Puskás 1880. május 20-án húsz évre engedélyt kapott a budapesti és újpesti telefonhálózat kiépítésére:
A huszártiszt Ferencet egyébként bátyja, Tivadar hívta még 1879 júniusában Párizsba, ahol akkor már működött a rendszer, és rábeszélte: kérjen szabadságot, és kezdje meg a budapesti hálózat létesítését. ¬
Puskás Ferenc magyar távírdai szakemberek és amerikai szerelők közreműködésével szerelte fel és helyezte hivatalosan üzembe 1881. május 1-jén az első telefonközpontot a Fürdő utca 10. számú épületnek a Perc közre néző harmadik emeleti sarokszobájában. A kétudvaros, hatalmas épületet négy utca határolta. (1944-ben bombatalálatot kapott, lebontották, helyén – a József Attila és a Nádor utca sarkán – ma játszótér van.)
Az első „hallható lépésről” a Vasárnapi Ujság 1881. május 15.-ei számában adott hírt, úgy summázva a beérett kísérletet, hogy az „igen célszerűnek bizonyul be”. A központba még a hivatalos indulás előtt bekapcsolták a telefont kezdettől fogva támogató Pesti Hírlap szerkesztőségét (Nádor utca 7.) és Csukássi József szerkesztő Kalap utca 16. alatti lakását. Fennmaradt az 1882. február 1-jei jegyzék, amelyben 201 előfizető szerepel, közöttük 12 budai. A legtávolabbi a Budai szesz és élesztőgyár (Tabán, Ó-Promontori út – mai Budafoki út) és három óbudai volt.
A bekapcsolt állomások száma 1886-ra elérte a 779-et. A Fürdő utcai főközpont mellett hamarosan továbbiak létesültek: a Lövész utca 11-ben, Budán a Pálffy (ma Bem) tér 4-ben, később a Széna téren, a Baross utca és a Szűz utca sarkán, a Kerepesi úti Orient Szállóban, a külső Nádor utcában, a mai Szent István körútnál és a Baross utca végén, a Kőbányai Vámházban. Kiderült, hogy bár a központok számának növelése rövidebb vezetékhosszat tesz lehetővé, növeli az összekapcsolás idejét. Így 1892-re már csak a Fürdő utcai, a Baross utcai és a Széna téri maradt meg. Ideiglenesen működött központ 1893-ban a Teréz krt. 3 alatt is. A budai hálózatot 1882-ben a Margit hídon lefektetett kábellel és a híd korlátjára szerelt tartókon futó vezetékekkel kötötték össze.
Puskás Ferenc egészségét aláásta a megfeszített munka, 1884. májusában meghalt. A telefonhálózat kiépítésének irányítását már 1883-ban bátyja, Tivadar vette át. Tíz évvel ezután, 49 éves korában Puskás Tivadar is elhunyt.
Kiépül a rendszer
Az állomások kezdetben egy huzallal kapcsolódtak a központhoz, az áramkör párját a föld áramvezetése valósította meg, a mindkét helyen leásott földelő lemezeken keresztül. A huzalokat kezdetben a házfalakra szerelt tartókon rögzítették. A háztulajdonosok ez ellen többnyire mondvacsinált indokokkal tiltakoztak, egy 1888-ban megjelent törvény azonban már kötelezte őket a beépítés eltűrésére. Elterjedtek a tetőtartók, amelyeket hamarosan – legalábbis a belterületen – fektetett kábelhálózat váltott ki. Az egyhuzalos hálózatban egyre több zavar jelentkezett. 1887 novemberében megindult a villamosvasút a Teréz körúti pályán, a megnyitón a kocsit a műszaki újdonságok iránt érdeklődő Puskás Tivadar vezette. A villamos-sínekben folyó áram aztán tovább rontotta a használhatóságot.
A budapesti hálózat 1887-ben állami tulajdonba és harminc évre Puskás Tivadar bérletébe került. Tervbe vették a Szerecsen (ma Paulay Ede) utca 7-9. ma is álló épületének harmadik emeletén egy új telefonközpont létesítését és a hálózat átépítését a zavar megszüntetésére, kéthuzalos rendszerre. A beruházásokat azonban Puskás vállalata nem tudta megvalósítani, ezért a hálózatot 1897 márciusában államosították. Ekkor határozták el egy új, nagy központ létesítését. Ennek számára 1899-ben az államkincstár megvette a Nagymező utca 54. alatti, a Hajós utcáig átnyúló telket, ahol az építkezést 1902 őszére befejezték. Ezzel párhuzamosan megszűntek a kisebb központok. 1904-ben megtörtént az új Teréz központ üzembe helyezése, és az eddigre 6300-ra szaporodott számú előfizető átkapcsolása. A Teréz központ később 18 ezer előfizetőt fogadott. Az első világháború alatt épült fel a Mária Terézia (ma Horváth Mihály) téren a József központ, újabb 15 ezer előfizető kiszolgálására. A két épület ma is áll, a Nagymező utcaiban irodaházat rendeztek be
(átépítéséről a BUDAPEST 2009/6. számában olvashatnak), a Horváth Mihály térit jelenleg épp eladásra hirdetik.
1889-ben megépült az első földfelszín alatti kábelcsatorna a Szerecsen utcai telefonközpont és a Gránátos (ma Városház) utcai Főposta között, amelyet élénk kábelcsatorna-építés követett. A földbe fektetett betonelemekbe húzták be a vezetékeket, amelyeket bizonyos távolságokra fedlapokkal takart aknák szakítottak meg. Ezek a kör és négyzet alakú elemek többségükben ma is az eredetiek, de magukon viselik a történelmi változások nyomát. Eredeti feliratuk a „Magy(ar) Kir(ályi) Távbeszélő hálózat” volt. Ezeket a „királyi” szót acéllal kitöltve az 1950-es években „átírták”, de sok helyen még ma is megtalálhatók.
A nagyobb kábelszakaszok végén a csatlakozások elhelyezésére kábelbódékat építettek. Egy ezek közül a Kálvária téren csodaszámba menő módon megmaradt, ma is áll a park közepén. A felszín alá fektették az egyes házakba menő kábeleket is, amelyek nem látható módon, a pincéken keresztül jutottak be az épületekbe. (Nem így jártak el az 1990-et követő nagy hálózatépítés során, amikor hatósági szabályozás és megrendelői követelmény hiányában a kábeleket mára már rozsdás csövekben, hevenyészett módon vezették be, az épület fennállásáig elcsúfítva a homlokzatot.)

Ami megmaradt

Az 1920-as években megkezdődött az automata (vagy ahogy akkor nevezték: gépi kapcsolású) központok építése. 1928-tól öt év alatt épült meg elsőként a Krisztina (a Moszkva téri Postapalotában, amely most szintén új tulajdonosra vár), majd a Belváros (a Petőfi Sándor utcai Főposta-épületben, ez sem posta már), a Teréz (a korábbi központ épületében, amely ma már irodaház), a Lipót (a Váci úton, a Lehel térnél), a Lágymányos (a Vásárhelyi Pál utcában, amely elé néhány év múlva beépültek a Körtér épületei) és a József központ (a mai Horváth Mihály téren). 1939-ben készült el a Dob utcában, az Erzsébet körút mellett a Postaigazgatóság székháza és abban az Erzsébet központ.
A trónon ülő Madonnát ábrázoló Anjou-kori freskó került elő a Belvárosi templom szentélyfalából a nyár folyamán. Ez a templom legrégebbi ismert falképe, valaha főoltárkép lehetett. A feltárást végző restaurátor, Derdák Éva szerint stílusa és tematikája alapján Károly Róbert idejéből, vagyis valószínűleg a 16. század első feléből való.
A kép Máriát ábrázolja a gyermek Jézussal, aki egy almát nyújt át anyjának. Művészettörténészek szerint a jelenet teológiai értelmezése: Mária a második Éva, vagyis a kép azt üzeni, hogy amit az első Éva elrontott a bűnnel, azt a második, azaz Szűz Mária helyrehozta. Ez a képtípus és ez a beállítás pedig a 16. században terjedt el. Erre a korszakra utalnak a trónábrázolás perspektivikus hiányosságai is.
Ha mindez igaz – mondják a szakértők –, át kell értékelnünk a templom gótikus részének keletkezéséről szóló ismereteinket, hiszen eddig úgy véltük, a gótikus templomrész 15. századi, Zsigmond király korabeli.
A festmény a szentélyfalban található 12-12 ülőfülke között éppen középen helyezkedik el, egy álló téglalap alakú falmélyedésben. Mostanáig egy 19. századi takarófal miatt nem lehetett látni, ezt azonban a templom jelenlegi felújítása során elbontották, így bukkant elő. Meglepően jó állapotban: Mária és Jézus azurittal színezett ruhájának máig megmaradt eleven, kék színe. A figurák kontúrjait erős vonalakkal rajzolták meg, hogy messziről is láthatók legyenek. Valamikor még a falból kiemelkedő kőbaldachin is keretezte, később azonban ennek köveit a falsíkig visszafaragták.
A szentkép fülkéjének oldalfalán egy püspökábrázolás is előtűnt, ami Derdák Éva és Bodor Imre régész szerint még régebbi lehet, mint a Mária kép, s feltehetően Szent Gellértet ábrázolja. Magáról a fülkéről is azt feltételezik, hogy eredetileg mélyebb volt, s úgy sejtik, a Mária-freskó is egy elfalazásra készült, ami alatt talán egy még régebbi kép is rejtőzhet.
Budapest legrégebbi temploma még számtalan titkot rejteget. (Cs. L.) l
Ezekhez mindenütt mellékközpontok csatlakoztak. A Várban, az Úri utca 49. alattiban mostanra a Telefónia Múzeum rendezkedett be, működőképes, eredeti berendezésekkel. Ez a központ túlélte az 1945-ös ostromot, működőképes volt, de kapcsolata a külvilággal, a kiégett Krisztina központtal és a várbeli előfizetőkkel fokozatosan megszakadt. A Svábhegyen, a Felhő utcában volt ilyen egység. Itt volt a Lakihegyi nagyadó kisteljesítményű tartaléka, ami 1945-ben, a templomtoronyhoz kifeszített antennán egy ideig sugározta az újra megszólaló rádió műsorát. Óbudán először egy 1928-ban épült házban volt a központ, aztán átkerült a Kiscelli utcában ma is álló postaépületbe. A Krisztina utolsó mellékközpontja, a Zugliget volt a Szépilonánál, a Hűvösvölgyi úton, néhány teleknyire az ismert patikától. A ház ma is megvan.
Budapest ostroma alatt a telefonhálózat szinte az az utolsó órákig működött, de végül gyakorlatilag teljesen megsemmisült. 1945. február 14-én, az ostrom végét jelentő első reggelen véletlenül egyszerre kezdték vizsgálni Budán, a Műegyetemnél és szemben, a pesti oldalon a Duna medrébe fektetett folyamkábelt, nagy örömmel konstatálva, hogy működik. Megvolt tehát a kapcsolat Buda és Pest között. A folyamkábel csatlakozószekrénye a Műegyetem Bertalan Lajos utcai sarkán még látható, de az évek során teljesen kibelezték, így ma már csak a kábel vége lifeg a szekrény mellett. A József, a Lipót és a Krisztina központ és néhány mellékközpont az ostrom alatt megsemmisült. Megmaradt a Városháza automata központja, amelyhez már 1945. február 26-án, öt helyen kézi-kapcsolású központok és a fontos közintézmények csatlakoztak.
Ezután pedig a Posta és az ipar szoros együttműködésében megindult a telefonhálózat újjáépítése, majd új központok létesültek. Megvalósult a bel- és a külföldi távhívás. Az 1990-es évek végül meghozták a digitális telefonközpontok korszakát, és megszületett a vezetékes hálózat erős ellenlábasa, a mobil. De ez már egy másik történet. l
A fotók forrása: Postamúzeum

Forrás: budapestfolyóirat/archivom/2010 október



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése