1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2016. augusztus 19., péntek

BUDAPEST BEMUTATKOZIK AZ 1900-AS PÁRIZSI VILÁGKIÁLLÍTÁSON

BUDAPEST A FÖLD FELETT ÉS FÖLD ALATT ANNO 1900
— A párisi kiállításra készült képek.

— A párisi világkiállításon a magyar főváros is bemutatja történelmi nevezetességeit, kulturá­ lis intézeteit s a községi közigazgatás kezelése alatt álló, közczélokat szolgáló fontosabb alkotásokat képekben, kisebb arányú mintákban. A közigazgatás technikai szakosztálya hónapok óta dolgozik a nemzetközi ünnepen való részvétel ügyében ; a főváros tetemes áldozatokat hoz kiállítása sikere érdekében. Többek közt négy festményt készíttetett .Brüggemanu György műépítészszel, a melyek utczarészleteket tüntetnek föl a hozzájuk tartozó földalatti közmű­ vekkel. E négy festményt mutatjuk itt be másolatban.



AZ ERZSÉBET-KÖRÚT A NÉPSZÍNHÁZTÓL NÉZVE, A FŐGYÜJTŐ CSATORNA ÁTMETSZETÉVEL.

Az első kép az Andrássy-út egy részét ábrá­ zolja: az Operától az Oktogon-tér felé terjedő részt. Az Andrássy-út eleven élete, tágas séta- útja, forgalmas kocsikorzója láthatók a képen. Az út keresztmetszete a föld alatt levő hatalmas alkotásokról ad képet. A földalatti villamos vasút s mellette a nagy csatorna, e fölött pedig a gáz, víz, villamos vezetékek láthatók. 




A második kép a Városliget felől befelé mutatja az Andrássy-út egy részletét: a Bajza- útczától kezdődő előkertes díszes házsorokat majdnem az Oktogon-térig. 

Alant: az út alsó részét, a földalatti villamos vasút Bajza-utczai tágas perronját egy érkező kocsival. Az utasok ki- és beszállása, a lépcsőkön lesietők alakjai az Andrássy-út földalatti életéről nyújtanak képet.



A harmadik kép a Kerepesi-út és Nagy-körút
keresztmetszetéből van véve, eleven hatású kép a Körút és a Kerepesi-út nagy forgalmát tünteti föl a föld fölött, s egyúttal megismerteti a nézőt azzal is, hogy mi minden van a világváros palotái alatt. Az Erzsóbet-körút sarkán álló kis vastorony belsejében az imént tűnt el egy torzonborz munkás. A képen látható, a mint lassan tapogatózva megy le a földalatti lépcsőzeten a központi főgyűjtő csatornába. Ott már jönnek szembe vele a társai. Az egyik benne űl a csatorna iszapját eltoló nagy vas csónakban, a melynek útját a másik munkás egyengeti, kapájával szedegetve fel a csónak előtt megtorlódott iszapot. Annál érdekesebb ez a kép, mert bizony még a fővárosi emberek közül is csak igen kevésnek van tudomása arról, hogy a zajos kőburkolat alatt, a föld mélyében milyen mozgalmas az élet.



A negyedik kép a Vigadó-teret és a Dunapart alsó részét ábrázolja, a mely körülbelül akkorra lesz kész, a mikor a párisi kiállítást bezárják. Az alsó rakodó parton már a jövő hónapban építeni kezdik azt a vasútat, a mely a városi villamos vasút eskütéri vonalát az Akadémia előtti vonallal köti össze. A több száz méter hosszú vasútat vasoszlopokra építik, úgy, hogy a vasút pályája a korzóval egy magasságú lesz. A viaduktok azonban, a melyekre a vasút pá­lyája kerül, a nagy forgalmú Dunapartból hét méter területet elfoglalnak. Ennek a megmentése végett azután az érdekelt hatóságok abban állapodtak meg, hogy az Eskü-tértől a Lánczhidig terjedő alsó partterületen lebontatják az összes épületeket s így az alsó rakodópart a Dunáig szabadon marad, a mint a képen látható. A lebontott raktárszerű épületeket a vasút oszlopai alatt építik meg egészen vasszerkezettel. A kép már a végleges állapotot tünteti elénk: fönn a korzóval egy színvonalban járnak az alsó vezetékes villamosok, alattuk a viaduktok között már készen láthatók az új parti raktárak, maga az alsó rakodópart mindenütt szabad. A kép baloldalán a főgyűjtő csatorna torkolata látható.

Vasárnapi Újság 1900 febr 18
 (g . J)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése