1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2017. március 14., kedd

ISMERJÜK MEG BUDAPESTET.

Miután  a neves művész Tibai Takáts János kései rokona felhívta rá a figyelmet,  sikerült megszerezni a fenti című kis budapesti útbaigazító könyvecskét
Már az is figyelemreméltó hogy a kis  puhafedelű zseb-bédekker kiadási dátuma 1933. Illusztrációként a szöveg mellé nem fényképeket, hanem a festő rajzait mellékelték.
Szerkesztették Mikulich Károly  áll.főgimnáziumi tanár és ifjabb Pataki Mihály



 . A 75 oldalas brosúra cimszavakban ismerteti a város budai-tabáni oldalának nevezetességeit, híres embereit, kiemelve, hogy  az ebben az  időben bontás alá került Tabánt már csak a művész rajzain kereszül ismerheti meg az idelátogató idegen. 
Néhány pontatlanságot is tartalmaz, pl a nagy tabáni tűzvészt 1810 helyett 1820-as évre datálja, a Fehér sas tér lámpaoszlopát pellengérként említi.A nevezetességek mellett vázolja a főbb múzeumokat és praktikusan az olcsó diákszállókat, ára 1 pengő.....

 A kis mű  tíz Tibai Takáts János  rajzot tartalmaz,  melyet kissé kipofozva és bekeretezve adunk át az olvasónak, gyarapítva  a Tabán Anno Galéria tárlatát a festőről, aki Benczur Gyula tanítványa volt.



Petneházy Dávid udvarháza Kőműves u 16


Buda ostrománál 1849-ben hősi halált halt több mint 300
honvéd síremléke az egykorvolt  tabáni temetőben
                                 






ahol a  tabáni hóhér lakott...


PEST- Budán jártában itt szállt meg Kazinczy














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése