1909-ben egy havas decemberi éjszakán- a Csend ucca 1 sz házban az Athenaeum Nyomda kottaszedő nyomdászának családjába 10. gyermekként egy kislány született , akit Stefi névre kereszteltek a tabáni templomban...(Készült ez a blog anyám és nagyapám emlékére...)
Article and photo copying is prohibited

2013. március 12., kedd

TABÁN, ELFELEDTÜNK TALÁN?

       Felismeri-e a mai nemzedék az egykori Tabán épületeit,utcáit? Alig hinném, fotókról talán olykor-olykor igen , de festményekről már nem. A ma emberének ez megbocsájtható. Lassan a negyedik nemzedék születik  a városrész lebontása óta. Zöldellő hegyoldalként , tavaszi LGT koncertek helyszíneként még beugrik a Tabán név. Tavaly szeptemberben a budavári önkormányzat  bezárta  az emlékét  nagy gonddal őrző Tabán Múzeumot is, a helytörténeti gyűjtemény az ittlakók és  lelkes gyűjtők által összeadott emlékek gondosan becsomagolva és lajstromozva  penészednek  egy raktárban. A beharangozott tatarozásból eddig semmi sem lett, azon kívül,  hogy a  kertkapuról gondosan leszerelte valaki a Tabán Múzeum feliratot.

   Minap rátévedve a Kieselbach Galéria  weboldalára, sajnálattal  állapíthattam meg,Tabán tényleg a feledésbe merülni látszik, már nem érdemes az eladó festményeket e névvel kitenni a kirakatba , a név már nem csábít. Arra gondolni sem akarok , hogy a festő munkássága ismeretében egy szakember ne tudná a helyszínt beazonosítani. Nézzünk néhány példát!

Felfogás kérdese. Tabán tényleg egy külön kisváros volt a nagyvárosban. Én inkább a"Kereszt utca -címet adnám-háttérben a Fehérsas utcai polgárival"




Stimmel.Tabán tényleg Budán van. Az már csak mellékzönge, hogy ez a kép a Holdvilág utcá-t ábrázolja


"Tabán, Árok köz 4 , barokk kapuval"

Komolyabb a mai képkereskedők tévedése a helyszínt illetően Guzsik Ödön fentebbi festményén. Való igaz ,van valami óbudai feeling-je az ábrázolt utcának, de ez mégiscsak Tabán , mégpedig az Árok-köz 4. Aki nem hiszi, járjon utána 




 Turmayer Sándor rengeteg tabáni témájú képet festett . Nem valószínű, hogy ezt a címet adta festményének.
Tippjeim a következők:
 -"Holdvilág utca"
 -"Holdvilág utca vége"
  -"Holdvilág utca torkolata a Kereszt tér felé"



 Tényleg van a képen lovaskocsi! Ám a lényeg az, hogy a festmény a Szarvas teret ábrázolja,(vájtfülűeknek: akkoriban  Szebeni Antal tér ) azaz a kép címe:

            "Szarvas téri látkép lovaskocsival"

Tabán, elfeledtünk talán?

kassius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése